Letní zahradní vaření v zimě

Letní zahradní vaření v zimě

Zimou teď nemyslíme roční období, ale studené letní počasí. Když nás prudké ochlazení zastihne uprostřed dovolené třeba na chatě, pak rozhodně není zajímavé mrznout u grilu. Mnohem lepší je rozdělat si oheň. Rychle vytvoříme ohniště klasicky – kameny do kruhu a v jejich středu rozděláme oheň. To nás ale limituje v...

Zimou teď nemyslíme roční období, ale studené letní počasí. Když nás prudké ochlazení zastihne uprostřed dovolené třeba na chatě, pak rozhodně není zajímavé mrznout u grilu. Mnohem lepší je rozdělat si oheň.

Rychle vytvoříme ohniště klasicky – kameny do kruhu a v jejich středu rozděláme oheň. To nás ale limituje v přípravě pokrmů jen na obligátní opékání uzenin na klacku. I když na kovových prutech se dá opékat cokoliv. Na slabý dlouhý prut můžeme postupně napíchnout ražniči – slaninu, kolečka salámu nebo klobásy, silnější kusy eidamu, plátky papriky a cibuli – tu musíme také nakrájet na silná kolečka anebo napříč, aby na prutu držela. Nebo si napichujeme jenom sýr – dáme ho nad oheň změknout, osmahnout a roztavit; chutná výborně s čerstvým chlebem.

Postavit si ale za chvilku můžeme jiné jednoduché ohniště – dá nám stejně málo práce, ale trochu víc kulinářských možností. Postavíme asi půl metru vysokou čtvercovou ohrádku z cihel, na ni položíme jakýkoliv rošt – třeba rošt ze starých kamen, nebo třeba jen pár železných prutů. Po straně ponecháme mezeru na přikládání dřeva.

Menu asi nebude zdaleka typicky letní, bude spíše připomínat tuhou zimu. K chuti přijde horká a hustá kotlíková polévka – že je léto, o tom bude svědčit jenom to, že bude plná čerstvě nasbíraných hub. Kotlíkový guláš podávaný kolem ohně servírujeme ve vydlabaných kulatých bochníčcích chleba.

Na rošt položíme kotlík nebo grilovací misky s otvory ve dně; budeme na nich grilovat křehčí pokrmy jako rybu, nebo menší kousky jídla – sýry, lilek, cukiny. Ty předem necháme nějakou dobu marinovat, potom na miskách potřeme olivovým olejem a česnekem.

Grilovat můžeme také houby obalené v mouce nebo jen osolené. Výborné budou celé klobouky bedly jedlé.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,zahrada,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Schodiště a kuchyňská linka, Skleněný obklad na záda kuchyně, Kuchyňská linka.