Nákup i používání vajíček v horku je vždycky trochu riziková věc. V obchodě nebereme nikdy vejce skladovaná mimo chladicí box a hned zkontrolujeme, zda jsou všechna vajíčka v balení bezvadná, bez sebemenší praskliny. Když prasklinu zjistíme až doma a víme, že jsme vejce nenaťukli právě teď, raději je ihned vyhodíme. Vajíčka v horku vždycky dobře tepelně zpracujeme. Někdy se v horkých dnech stane, že začne stávkovat chladnička a třeba přes noc v ní všechno zteplá. Takový kolaps ale logicky může postihnout také chladicí nebo mrazicí pult v obchodě – pro nás jen s tím rozdílem, že o tom nevíme. Proto i z tohoto důvodu – v horku rozhodně nekupujeme majonézové saláty. Vrcholem rizika je třeba vajíčkový salát, kde se vyskytují dvě rizikové suroviny – vejce a majonéza. Ale také všechny „lahůdkové“ saláty, kde majonézu doprovází měkký salám. Dále se vyhneme váženým paštikám a měkkým uzeninám (nebo raději všem, pokud vidíme, že i z čabajky a jiných tvrdých klobás přímo teče tuk). Také na plátkové sýry dáme pozor – na nich se hned projeví špatné skladování – zchlazené plátky ementálu nebo eidamu jsou tvrdé, jakmile je však igelitová fólie měkká, a dokonce vidíme orosený vnitřek, takovým sýrům se raději vyhneme. U zrajících plísňových sýrů se přesvědčíme (třeba pokud jsou vystaveny v malém krámku na pultě, nikoliv v chladicím boxu), zda plíseň na nich je ta ušlechtilá, nebo už nějaká jiná, která sýr napadla kvůli špatnému skladování! Pro rybu se vypravíme s chladicí taškou naplněnou chladicím médiem nebo alespoň kostkami ledu. Rybu zaledujeme a co nejrychleji ji dopravíme domů do chladničky, ale raději rovnou na pánev nebo gril. Někdy je v obchodech problém s olejem – třeba si vyhlédneme lahůdkový olivový olej dobré značky – který mimochodem není nejlevnější. Ale bohužel jej skladují na nejvyšší polici nejvíce vystavené teplu i světlu (což obojí původně kvalitní olej znehodnocuje). A protože nevíme, zda na regálu stojí den nebo pár týdnů, nakupujeme jenom tam, kde olej skladují v chladu a temnu. Bez uzenin si v našich krajích jenom těžko můžeme představit letní večery u táboráku s opékáním špekáčků. Když už to musí být, vyhneme se alespoň těm nejlevnějším a neopékáme je často, u ohně se snažíme měnit jídelníček a na pruty pro změnu napíchneme nějaké to ražniči. Jinak rozhodně mletá masa (různé karbanátky, čevapčiči), paštiky a uzeniny nahradíme kvalitním masem – na ohni je skvělá kotleta a když se nám nechce utrácet, je pořád zdravější než buřt i úplně obyčejný bůček. -ag-