Na grilu, na roštu, na rožni – jaký je mezi tím rozdíl? Dnes večer grilujeme, přijďte na barbecue, tak nějak zveme v létě na návštěvu přátele. Tím dnešním tak oblíbeným a stále rozšířenějším „grilováním“ či „barbecue“ chápeme přípravu jídla – a v naprosté většině masa - venku, v přírodě, na zahradě, a to na venkovním přenosném grilu. Ale také na roštu a rožni, což obojí může součástí dnešních zahradních grilů být. Na obou připravujeme maso, sýry nebo třeba zeleninu v podstatě stejným způsobem – opékáním v horkém vzduchu. Jen s tím rozdílem, že na roštu pokrm leží a po čase jej otočíme, na rožni je napíchnutý a pravidelně se otáčí. Grilování jako rodinná zábava i způsob přípravy zejména víkendových večeří je dnes jev natolik rozšířený nejen kvůli výsledku – výborné chuti – ale také díky široké nabídce. Ke grilování máme opravdu všechno, co potřebujeme – grily všech velikostí, dřevěné uhlí, sady grilovacího náčiní a dalšího příslušenství, různé speciální grilovací koření a tak dále… Takzvané zahradní grily si můžeme koupit v libovolném provedení, ceně, z různého materiálu i velikosti, a to doslova všude - od specializovaných obchodů přes obchodní domy až po leckteré benzínové pumpy. Protože je to zábava celonárodní a stále rozšířenější, letos je nabídka grilů zase o něco širší než loni. Roštem nejobecněji rozumíme jakoukoliv mřížku, která je součástí grilu, ale rošt můžeme sehnat i bez grilu – rošt ze starých kamen můžeme použít v nouzi, rošt velkých rozměrů si můžeme nechat svařit. Hodí se k přípravě mnoha porcí najednou, pokud míváme velkou společnost. Takový rošt na jednoduchém ohništi jednoduše postavíme na cihly nebo velké kameny, nebo na něj přizdíme proti sobě dvě nízké zídky, na něž se bude rošt pokládat. Pokud chceme být preciznější, vyrobíme na jeho zasunutí i drážku. Ohniště pod roštem udržujeme široké a nízké, rozhrabané dřevo nebo uhlí či dřevěné uhlí musí správně a rovnoměrně žhnout pod celou plochou roštu, ale plameny nesmějí olizovat kovové pruty roštu. -ag-