Kam s mikrovlnnou troubou?

Kam s mikrovlnnou troubou?

Abychom si mohli vybrat mezi mnoha typy trub, musíme si definovat, co od mikrovlnné trouby očekáváme, jak ji budeme využívat a kam ji umístíme. Na americkém kontinentu se začaly mikrovlnné trouby masově využívat pro ohřev potravin už v 70. letech minulého století a do evropských domácností pronikly o deset let...

Abychom si mohli vybrat mezi mnoha typy trub, musíme si definovat, co od mikrovlnné trouby očekáváme, jak ji budeme využívat a kam ji umístíme.

Na americkém kontinentu se začaly mikrovlnné trouby masově využívat pro ohřev potravin už v 70. letech minulého století a do evropských domácností pronikly o deset let později. Dnes patří tyto spotřebiče mezi běžné vybavení kuchyní a kromě ohřevu nabízejí další funkce, které výrazně urychlují a zkvalitňují přípravu pokrmů.

Princip
Princip mikrovlnného vaření spočívá v rozkmitávání molekul vody, tuku a cukru. Čím rychleji kmitají, tím je látka teplejší. Na rozdíl od běžného ohřevu potravin, při kterém je nutno zahřát nejprve nádobu, eventuálně i vodu, se při využití mikrovln ohřívá přímo potravina. Vysoké teploty nutné k úpravě jídel se tak dosahuje mnohem rychleji.

Rozmrazování
Kromě rychlého ohřevu hotových jídel se mikrovlnné trouby s nastavením omezeného výkonu hojně využívají k rozmrazování, při kterém nedochází v potravinách k nežádoucím biologickým změnám. K rozmrazení pečiva postačí 3 minuty, celé kuře trvá zhruba 18 minut.
Při přípravě jídel s využitím mikrovln se zachovává více vitaminů a minerálních látek. To se týká zejména zeleniny, která se upravuje jen s minimálním množstvím vody. Díky této úpravě si zelenina uchová maximum nutričních hodnot, svěží barvu a také ji není potřeba příliš solit.
Mikrovlnná trouba zkracuje dobu přípravy na polovinu až třetinu času. Při vaření tak spotřebujeme i méně energie. K úspoře je ale třeba přičíst i energii vyplýtvanou při ohřevu teplé vody na mytí nádobí, protože většinu jídel připravujeme rovnou na talíři.

Horký vzduch
Původní funkci ohřevu obohatili výrobci o další možnosti. Moderní mikrovlnné trouby jsou dnes vybaveny různými typy grilů a horkovzdušným ohřevem, jejichž použití je kombinováno s působením mikrovln. Za několik minut tak můžeme připravit například voňavý steak - podle chuti propečený, růžový či krvavý, a to zcela bez použití tuku. Zrovna tak lze v troubách s kombinací funkcí upéct koláče s křupavými okraji, různé druhy nákypů, hranolků, pizz, ideální jsou také na přípravu ryb.

Před nákupem
Vyrábějí se spotřebiče samostatné, vestavné nebo s možností vestavby do kuchyňské linky. Některé typy vyžadují prostor pro průchod vzduchu nad kuchyňskou linku za skříňkou. Při postavení běžné mikrovlnné trouby do policové skříňky musí být okolo přístroje prostor pro přísun a odtah vzduchu. Některé trouby mají otevírání shora, a dvířka tak tvoří odkládací plochu. V takovém případě ale nesmí být spotřebič příliš vysoko, aby sklopená dvířka nebránila pohledu dovnitř.

Pokud chceme využívat troubu co nejvíc, volíme kombinaci mikrovln s dalšími funkcemi,
eventuálně i zařízením umožňujícím umístění dvou talířů nad sebou nebo příslušenstvím pro umístění dvou talířů na jeden otočný tác.

V mikrovlnné troubě nelze použít:

  • nádobí kovové, s kovovými částmi nebo ozdobami

  • voskované kelímky, talířky a misky

  • slepované nebo poškozené nádobí

  • nádobky z tenkého plastu


  • -jap-

    Komentáře

    Načítám komentáře...

    • Kuchyně
    • Autor:
    • Vydáno:

    Doporučujeme

    Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

    Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
    Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bezbariérová koupelny, Kompletní rekonstrukce bytu, Rekonstrukce bytového jádra.