Před koupí nové chladničky máme dnes na vybranou dvě základní varianty – chceme se na chladničku dívat nebo ne? Tedy vestavěnou nebo volně stojící? Volně stojící bude jakákoliv chladnička výjimečného, dokonalého designu, která už byla navržena tak, že bude dominantou kuchyně. Bude to chladnička dvoudveřová, “americká“, dále spotřebiče v provedení nerez nebo chladničky barevné a konečně chladničky výjimečné tvarem - třeba výrazně zaoblené nebo takové, které mají zajímavě uspořádány ovládací prvky. Běžné typy ze svých výrobních řad jinak výrobci většinou nabízejí v obou verzích - vestavěná i volně stojící. Dnes se zastavme u volně stojící chladničky s tím, že se podíváme, kam ji co nejlépe umístit. V maličké kuchyni není nad čím přemýšlet, ale v kuchyni velké jsou možné různé varianty. Víme, že chladnička či chladicí kombinace nemá stát vedle sporáku, vedle nebo blízko topení a nemá stát ani tak, abychom její dveře museli obcházet (to však jednoduše vyřeší oboustranné zavírání – podle potřeby můžeme změnit dveře z pravých na levé). I volně stojící chladničku můžeme dát výše, nikoliv přímo na zem – týká se to samozřejmě spotřebičů menších – těch kolem 85 cm nebo 110 cm výšky. Limituje nás opravdu jen váha chladničky, jinak nic, zabudovat ji můžeme do pevného policového systému jakkoliv vysokého, který váhu chladničky unese. Chladnička tak bude „polovestavěná“, její dveře zůstanou viditelné. Volně stojící chladničky jsou o něco málo hlučnější než spotřebiče vestavěné. Ve velké kuchyni spojené s obytným prostorem se sčítá hluk, a zejména při večerním posezení (nad knihou v tichu, ne u hlučnější televize) některým lidem může vadit jemné vrčení chladničky (nehledě na hlučnější provoz jdoucí myčky). Někoho však může slabé zvukové pozadí fungující kuchyně a jemné předení chladničky uklidňovat. Uklidňuje nás, že večer v kuchyni všechno funguje (a samo, už bez naší práce) a my si jenom odpočíváme. Setkali jsme se ale také s tím, že chladnička putovala po kuchyni a nakonec našla místo v přilehlé spíži. Za chladničkou se zavřely dveře do spíže, a ticho v kuchyni pak bylo dokonalé. Má to ovšem háček – chladnička ve spíži (kterou máme proto, že je v ní chladno) začne vyrábět teplo. Spíž tak funguje spíše jako sklad, ale je tam nad 20oC. Takže opět něco za něco. -ag- Související články: Nová chladnička a pochoutky z ní Měníme chladničku - větší nebo menší?