Lákavé rožnění masa

Lákavé rožnění masa

Pokrmy připravované na rožni patří mezi ty nejoblíbenější. Nejen pro svou vynikající chuť, ale i „atraktivitu“ přípravy – maso se pomalu a dlouho opéká a celou dobu voní, zatímco my je po celou dobu rožnění pozorujeme a sbíhají se nám sliny. Maso na rožni je velmi šťavnaté a zároveň aromatické. Restaurace, které se na...

Pokrmy připravované na rožni patří mezi ty nejoblíbenější. Nejen pro svou vynikající chuť, ale i „atraktivitu“ přípravy – maso se pomalu a dlouho opéká a celou dobu voní, zatímco my je po celou dobu rožnění pozorujeme a sbíhají se nám sliny. Maso na rožni je velmi šťavnaté a zároveň aromatické. Restaurace, které se na maso na rožni specializují, jsou velmi oblíbené; u některých se objevuje slovo „rožeň“ i v názvu.

Rožeň, na kterém se dají připravit ty největší lahůdky, je delší železná tyč, na kterou se nabodne maso a nějakým způsobem se upevní, obručí nebo háčky. Rožněm se pak otáčí nad rozžhavenými uhlíky nebo stejnoměrným ohněm, který nejlépe připravíme z tvrdého dřeva. Maso se pak při pravidelném otáčení rožně stejnoměrně opéká neboli rožní. Původně se rožněm muselo otáčet ručně (a kdo to dnes zkusí, musí uznat, že to musela být vyčerpávající práce). Později se tato práce ulehčovala pomocí různých mechanismů a dnes je rožeň bez automatického otáčení skoro nemyslitelný.

Rožeň najdeme odedávna v prostředí domácí kuchyně; ve středověkých kuchyních býval součástí otevřeného ohniště, nad kterým se maso rožnilo. Na rožni se připravovalo takřka jakékoliv maso – od holoubat a kuřat po celé prase nebo berana.
Ještě v 19. století bylo rožnění často používanou úpravou masa. V dalším vývoji sporáky na dřevo a uhlí měly sice troubu, ale rožeň byl v kuchyni málokdy, zejména později, když se kuchyně miniaturizovaly. V české učebnici vaření z roku 1948 tak například čteme: “…v západních státech a na Slovensku opékají maso také na rožni. Naše domácnosti nejsou na tento způsob pečení zařízeny.“ Už z další poznámky je ale patrno, jakým směrem se bude další vývoj ubírat: “…jenom moderní elektrické a plynové sporáky jsou zařízeny pro opékání na rožni.“ Dnes víme, že jen v některých starších troubách rožeň opravdu byl. Zato dnes je ve vybavení takřka každé moderní trouby gril, jehož součástí je otočný rožeň s nezávislým pohonem. Rožnění je dnes ale přece jenom doménou zejména léta a časného podzimu, pobytu na zahradě či na chalupě a přípravy jídel v přírodě.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kompletní rekonstrukce bytu, rekonstrukce koupelny a WC, designové úpravy bytu.