Jedna z nejdůležitějších součástí míchaných nápojů je led. V barmanské praxi na něj budeme potřebovat nádobu na led, naběračku a klíšťky na led. Led si v podmínkách domácího baru vyrábíme v mrazničce. Máme přitom v zásobě několik typů tvořítek – jedno pevné (kovové nebo plastové) na co nejkompaktnější kostky ledu s ostrými hranami, pokud možno bez vzduchových skulin a dutinek. Takové kostky dáváme do krátkých nápojů (short drinks) a používáme je také k šejkrování. Z těchto kostiček vyrábíme v mixéru také ledovou tříšť nebo je drtíme na drcený led. Jiná (třeba igelitová) tvořítka nám pomohou vyrobit libovolné tvary do dlouhých nápojů a třeba i nealkoholických limonád. Mohou to být ledové oválky, kuličky nebo opět kostky. Při práci začínajícího amatérského barmana také oceníme gumovou podložku na stůl, na které manipulujeme s barmanským náčiním a která má zabránit podklouznutí šejkru a skleněných nádob. Náčiní jako šejkr, míchací sklenice, míchací lžička, barmanské sítko čili strainer, otvíráky, kleště, vývrtky, barmanské nože, nádoba na led – s tím vším pracujeme ve fázi přípravy, tedy než podáme koktajl hostovi. Druhou skupinu nezbytných věcí, které musíme jako barman mít připraveny, už vidí přímo host a podle nich oceňuje vzhled našeho koktajlu. Jsou to v první řadě sklenky, potom míchátka a napichovátka, ozdoby z ovoce, případně zeleniny, snítky máty a dalších bylinek, koktajlové třešinky, slámky a ubrousky… Jako začínající barman si vystačíme s několika základními typy sklenek – s nízkou rovnou sklenkou „old fashioned“, s vysokým rovným tumblerem a s univerzální koktajlkou na dlouhé nožce. Využijeme také sklenky, které jistě máme někde doma – úzkou flétnu a širokou šampaňskou misku. Sklenku stavíme na koktajlový ubrousek, ve výbavě jich můžeme mít několik typů a hlavně barev - tak, aby barevně ladila s připraveným koktajlem. V dosahu hosta také někdy musíme položit malý talířek na odložení ozdob ze sklenky, pecky z olivy či napichovátek. Dále si pořídíme sadu slámek, opět v několika barvách - u typicky letních, barevných a rozverných koktajlů se snesou duhově vybarvené, případně několikabarevné slámky; u jiných koktajlů to chce decentní přírodní slámovou barvu, nebo klasickou černou či bílou. -ag-