Hlavní vzkaz českým strávníkům od italských kuchařů by mohl znít: proč vaříte těstoviny tak rozměklé? Všeobecně věnujeme spoustu času pročítání receptů, ale velmi málo technologii vaření. Není divu, je mnohem zajímavější dělat si laskominy nad všelijakými rafinovanými recepty – zatímco pak se to nakonec vždycky nějak uvaří. Přitom správná technika vaření (pečení, grilování, smažení atd.) je spolu s výběrem kvalitních surovin možná důležitější než sebesložitější recept. Když připravíme i nákladné jídlo z podřadných ingrediencí a „dotáhneme“ chuť přemírou a všehochutí koření, každý gurmán nás okamžitě odhalí a takový odbytý pokrm pozná. Suroviny plus správná technologie je základ Typickým příkladem, kdy je kvalita výchozí suroviny plus správná technologie přípravy důležitější než sám recept, jsou kromě masa a zeleniny také těstoviny. Vůbec nic nezískáme, když uvaříme jídlo z podřadných těstovin, polité špatným olejem, zato s drahými krevetami nebo ústřicemi. Neboli - konečný výsledek nezachráníme tím, že ušetříme na základní surovině a investujeme do přídavných pochutin. Je to přesně naopak - jednoduché, prosté recepty z lahůdkových surovin, tak mají vypadat těstoviny ve všech svých podobách. Je to jídlo velmi jednoduché, ale klasické, prověřené časem i chutí milionů lidí, jídlo skutečně delikátní, kde se jakékoliv ošizení na surovinách pozná. Koupíme tedy kvalitní těstoviny, naučíme se je správně uvařit a pak už stačí jen jednoduché, ověřené recepty a nic jednoduššího a lepšího být nemůže. Příkladem je klasický a rozšířený recept „Alio, olio“, tedy česnek a olej. Můžeme zaváhat: jíst jen nudle s česnekem a olejem? Na druhou stranu však – proč by to dělaly dnes a denně miliony lidí a proč bychom v restauraci za toto jídlo platili kolem jednoho sta korun? Takže na tom asi něco bude. -ag-