Ve vesničce Hniezdno pracuje první a zatím jediná výrobna whisky na Slovensku. Její pálenka je výborná a i celý areál návštěvníky překvapí. Je tady k vidění totiž spousta věcí. Ale popořádku. Hniezdnovská palírna přijala kosmopolitní název Nestville. Nest znamená anglicky hnízdo a ville je prostě malé městečko. A jestli se ptáte, jak se může stát palírna lihu nebo chcete-li lihovar turistickou atrakcí, tak se přijeďte podívat.

Expozice řemesel

Za bránou areálu, jehož panoramatickou dominantou jsou obrovská sila, která byla vybudována ještě v minulém století, je expozice lidových řemesel. V malých chalupách, které jsou postaveny jako miniaturní výstavky, jsou k vidění figuríny zaobírající se například kovářstvím nebo ohýbáním dřeva na sudy. Do některých expozic se dá přímo vstoupit. Všechny jsou udělány se vkusem, který uspokojí malé děti i dospělé návštěvníky. Pracovalo se totiž se skutečnými materiály, jako je poctivé dřevo a skutečné kované železo, takže díky bohu nevznikl další Disneyland z papírmaše a laminátu.

ČTĚTE TAKÉ:

Tajemství výroby

Pro milovníky s konzervativní duší bude pravděpodobně nejzajímavější návštěva výroby lihovarnického sladu. Je tady vidět všechno, co byste viděli v domovině whisky, ve Skotsku. Ječmen se napřed máčí, pak se nechává klíčit, pak se „udí“ nad kouřem ze dřeva ovocných stromů a pak se z něj obrušují klíčky. Veškeré zařízení je vyrobeno podle starých modelů. Stroje vypadají jako věrohodné muzeální exponáty, a přitom jsou plně funkční.

Moderní nerez

A ti návštěvníci, kteří jsou duší spíš inženýři, si užijí následující části prohlídky. Pokračuje do „průmyslové“ části expozice. Projdete se mezi obrovskými tanky z čisté nerezové oceli, v nichž kvasí ječmen. Pokud budete chtít, můžete si práci kvasinek i očichat. Průvodkyně vám zvedne víko a můžete si nasát ostrou vůni uvolňovaných kvasných plynů. Prohlídka logicky končí u destilační kolony. Je to zase soustava obrovských kovových sudů. Je to všechno ovšem zajímavější než ledajaký zábavní park, protože je to skutečné.