Při předvánočním intenzivním probíhání mnoha obchody jsme si lecčehos zajímavého všimli, zaregistrovali jsme spoustu novinek, které nám jinak unikají. A i když jsme je zrovna nekoupili, řekli jsme si, že právě tohle by se nám mohlo hodit a slíbili jsme si, že si takové zlepšováčky musíme pamatovat a někdy později si je v klidu přijdeme prohlédnout. V oddělení kuchyňských doplňků jsme například viděli následující drobnosti: Spirálovité slámky neboli brčka na koktajly. Byly delší a o něco silnější než ty běžné, a hlavně – několikanásobně zakroucené ve své střední části. Viděli jsme sadu tří kusů celkem asi za 70 korun. Z průhledného materiálu, ve světlých perlových barvách. Spirála v jejich středu udělá efektní každou sklenku – nejvíce pak vynikne ve vysokém čirém tumbleru. S nadšením po nich sáhnou hlavně děti. Takové modré, zelené nebo červené spirálovité brčko bude atrakcí každé dětské oslavy. Jenom se musí u nich trochu více dbát na hygienu – za předpokladu, že se slámky po prvním použití nevyhodí, je třeba vypláchnout je silným proudem horké vody, mohou se dát i do myčky a občas je můžeme propláchnout octem. Jednostranná stěrka je obyčejná stěrka, jenom její pracovní (plastová nebo gumová) část jde od rukojeti pouze na jednu stranu. Oceníme to, až budeme vytírat šlehačku nebo krém z rohů mísy, kam se normální stěrkou nedostaneme. Odpad bude nulový. Touto stěrkou vytřeme dokonale také všechny úzké nádoby, lahve se širším hrdlem a podobně. Struhadlo ve tvaru krabice není sice úplnou novinkou, ale na trhu se drží, protože se k němu stále znovu vrací ti, kdo už se strouhli do prstu nebo kdo nesnášejí nastrouhané kousky zeleniny popadané kolem mísy. Což jsme, dá se říci, my všichni. Takové struhadlo se vyskytuje ve dvou variantách. Na prvním z nich strouháme normálně (např. mrkev držíme přímo v ruce), je však fixně připevněno k plastové krabici. Takže veškerý nastrouhaný obsah najdeme v ní, nikoliv na pracovní ploše. Druhý model struhadla je navíc šetrnější k našim nehtům a prstům, které s ostrými hroty nepřijdou do styku. Mrkev (nebo samozřejmě další zelenina či ovoce) se upevní do plochého struhadla s krytkou na prsty. To držíme za úchytku a strouháme; nastrouhaný obsah opět padá do fixované mísy, která je součástí struhadla. -ag-