Máme tu poněkud schizofrenické období roku, pokud jde o stravování – je nám zima, méně se hýbáme, a tak máme tendenci zaplavit kuchyni lahůdkami těžšího kalibru. Vyžíváme se v „teplých“ večeřích, dáme si sem tam svařené víno a těšíme se na nějakou tu zabijačku. Na druhé straně rozum a autority na výživu nám velí kuchyni spíše zaplavit zelení a ostatními barvami zeleniny a ovoce. Také už proto, že ještě shazujeme kila po Vánocích a plníme novoroční předsevzetí. Spíše než doba hodování a blížícího se masopustu by to nyní pro nás měla být doba například salátů. Období mírného hodování ale nemusíme úplně zrušit, přinést nám může také leccos dobrého. Utěšit nás může třeba to, že takový vepřový ovar nakonec působí příznivě na klouby. Naše finta však bude spočívat v přílohách. Maso budeme vždy konzumovat se zeleninou, na knedlíky i přemíru chleba zapomeneme, jen ke guláši si dáme třeba celozrnný rohlík. Masité chody nám mohou být zdravou záminkou k vyzkoušení mnoha variací nových salátů. Některé z nich jsou tak zajímavé, že jim můžeme nakonec přijít na chuť takovou měrou, že i poněkud zapomeneme na maso. Vyzkoušejte jednoduchý salát. Je v něm to, co je na trhu, kromě nyní drahé zimní „skleníkové“ zeleniny. Takže je to i salát velmi levný. Potřebujeme: čínské zelí nakrájené na malé kousky, nakrájené lístky rukoly, kousek cibule na jemno nakrájené (lepší je přidat vyklíčenou cibulovou nať), 1 nastrouhanou mrkev (v salátu její chuť lépe vynikne, nastrouháme-li půlku mrkve na jemno, půlku na hrubo). Přistrouhat můžeme také kousek malého, jemného celeru. Poměr všech ingrediencí si zvolíme zcela podle chuti. Všechno zakapeme citronovou šťávou a pak si vybereme: přidáme buď olivový olej, anebo vmícháme sojanézu či tofunézu. Jsou to dvě varianty rostlinné majonézy. Obě jsou tak dobré, že musíte dát pozor, aby vám zbyla na ten salát. (Výborné je mimochodem namazat ji na chleba a posypat jej petrželkou nebo bazalkou.) Ale zpět k salátu: všechno nakonec dobře promícháme, dosolíme a dáme vychladit. -ag-