Barevné zeleninové saláty na našem stole by se měly objevovat denně. Právě nyní je to velmi aktuální, protože v tomto období je jejich konzumace naprosto ideální cestou, jak tělu dodat ve velkých a také pravidelných (to je možná ještě důležitější) dávkách všemožné vitamíny. Přírodní cestou, formou hlavních jídelních chodů a nikoliv potravinových doplňků - a tudíž i levněji. A navíc velmi chutně. Zeleninové jednodruhové nebo míchané saláty jsou vynikající přílohou k masu, anebo mohou představovat samostatný chod. To je v posledních letech již samozřejmostí na jídelních lístcích restaurací dokonce i nižších cenových skupin. Nic nám nebrání, abychom je také vyzkoušeli doma - jako večeři, i třeba jako pohoštění pro přátele, o kterých víme, že nejsou příznivci těžkého jídla. Salát je v případě náhlé návštěvy rychlým a zajímavým řešením, jak všechno rychle zvládnout. Ačkoliv do salátu nevhodíme zase tak úplně všechno, co najdeme v ledničce, budeme-li se ale držet základních pravidel, využít můžeme často opravdu leccos, co dům dá. Hlavní chod ze salátu vytvoříme, když zeleninu doplníme sytějšími složkami. Může to být skoro cokoliv - rýže, maso, ryby, sýry, vejce nebo těstoviny či brambory. Často se tyto suroviny spolu kombinují; výsledkem jsou velkolepé saláty ve velké míse, protože obyčejný polévkový talíř na to nestačí. Takový „velký“ salát nám poslouží jako samostatný oběd nebo večeře, lehčí salát je zase zdravou a lehkou přílohou k masu. Někteří odborníci totiž uvádějí, že souběžná konzumace masa a „těžké“ přílohy - knedlíků, těstovin, brambor (tedy všeho, v čem jsou škroby) brání správnému trávení - buď se údajně dokonale stráví jenom maso, anebo jen příloha. Tento problém ovšem odpadá, dáme-li si jako přílohu zeleninu, ať už syrovou, dušenou anebo míchanou, třeba právě ve formě salátu. Nemusíme tomu věřit, ale rozhodně si to můžeme vyzkoušet. Možná poznáme, že se cítíme dobře: do sytosti se najíme, pochutnáme si, ale nepřejíme se. A rozhodně není pravda, že bychom brzy opět dostali obrovský hlad. -ag-