Z kapusty břuch tlusty. Říká se to na Ostravsku, ale nebude to snad tak hrozné – z kapusty neztloustneme. Možná se trochu nadmeme, ale to spíše způsobí její kombinace s masem, majonézou a dalšími těžšími jídly. Velmi zdravé brokolici se podle posledních výzkumů blíží ze zdravotního hlediska naše stará známá, opomíjená, obyčejná kapusta. Vůbec není tak exotická jako brokolice, kterou jsme se vlastně naučili jíst až v posledních letech. Kapustu máme v kuchyni odedávna, avšak její použití bylo vždy dosti jednostranné – kapustové karbanátky, zhusta nasáklé tukem, nebo kapustová polévka. Připravíme z ní ale také výborný a nečekaně jemný salát. Stačí vzít vnitřní jemnější listy, pár minut je povařit ve slané vodě, vychladit, pokrájet a dále upravit jako salát. Po krátké době experimentů s různými druhy zeleniny si vytvoříme ideální kombinace salátů úplně sami a přestaneme být závislí na receptech. Ty však můžeme pročíst jen tak pro inspiraci. Protože salát se skládá z mnoha složek, logicky každý recept nevyhovuje každému, protože někomu něco nechutná, případně ji nesmí ze zdravotních důvodů jíst: jiný bude salát pro alergika, jiný pro diabetika, jiný pro osobu s podváhou a jiný pro tlouštíka. Ale salát je jídlo skutečně univerzální, zahrnující na jednom kraji spektra lehký letní zeleninový salát, na druhé straně salát sytější, dá se říci zimní. Opět na bázi zeleniny, ale s přidáním výživnějších složek. Příště tedy zabrousíme mezi takové sytější saláty, které jsou vhodné pro studené zimní večery. U takového salátu si můžeme dovolit trochu experimentů v servírování. Budeme jej jíst třeba z tak neobvyklého nádobí, jako je mísa na ovoce z těžkého lisovaného skla a na nožce. Samozřejmě ne na přehnaně vysoké (abychom na salát dosáhli), ale takové, která pozvedne salát i opticky a udělá z něj opravdu slavnostní pokrm. -ag-