Salaty jsme si zvykli připravovat především v letních dnech, kdy jsou přijemným osvěžením, ale i pro zimní dny si můžeme nějaký dobrý připravit. Například: Skotský salát z červeného zelí Na jeho přípravu si vyhradíme dost času. Potřebujeme: 400 g čerstvého červeného hlávkového zelí, 20 g cukru, lžíce vinného octa, 100 g míchané sterilované zeleniny v octovém nálevu, celý pepř, sůl. Zelí nakrájíme na nudličky, dáme do kastrolu, osolíme a necháme 3 hodiny v chladnu. Pak přidáme ocet, cukr, naloženou zeleninu, několik zrnek pepře. Všechno krátce povaříme a znovu dáme na několik hodin do chladna. Podle chuti dosolíme, případně dopepříme a servírujeme. Ukrajinský jogurtový salát Potřebujeme: 400 g brambor, 2 hlávky salátu, 2 svazky ředkviček, 2 bílé jogurty (co nejhustší, třeba ty ve skle), 1 dcl kefíru nebo acidofilního mléka, 2 vejce, cibulovou nať nebo menší pórek, jablečný ocet nebo citrónovou šťávu, sůl. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Vložíme do hluboké mísy. Ředkvičky nahrubo nastrouháme, hlávkové saláty natrháme na malé kousky, pórek nebo cibulovou nať jemně nasekáme. Všechno přidáme k bramborám. Přilijeme jogurty zředěné kefírem, osolíme a okyselíme. Promícháme důkladně, ale opatrně, abychom nepomačkali hlávkový salát. Uvaříme vejce natvrdo, nakrájíme je na čtvrtky a ozdobíme jimi salát. Salát se hodí jako samostatné jídlo nebo k přírodně upravenému masu, třeba kotletě na grilu. Alsaský salát z kysaného zelí 500 g kysaného zelí, 300 g brambor, 3 lžíce majonézy, sůl, bílý pepř, 120 g vařeného libového uzeného bůčku, šunková klobása (třeba ostravská), vinný ocet. Brambory vařené ve slupce oloupeme, nakrájíme na kolečka a vložíme do hlubší mísy. Pokapeme vinným octem. Klobásu a uzený bůček nakrájíme na malé kousky, kysané zelí spaříme 3 minuty ve vroucí vodě, necháme okapat. Vše přidáme k bramborám, osolíme, opepříme, případně dokyselíme. Promícháme a přidáme majonézu. Znovu zamícháme a podáváme. -ag-