Malými kuchyňkami se vyznačovaly zejména byty v panelových domech. Do uzounkých místností se často nevešly ani základní zařizovací předměty. Klasické jídelní stoly se tak začaly z domácností vytrácet. Rodina jedla na etapy, mnohdy u improvizovaného sezení.

Snaha zvětšit kuchyňské prostory a přizpůsobit je současnému životnímu stylu vedla obyvatele k zásadním změnám v dispozicích bytu. Rozhodli se zrušit obývací pokoj.

Pryč s obývákem!Nejjednodušší způsob úpravy nabízí odstranění příčky dělící kuchyň od sousedního obývacího pokoje. Pokud jsou místnosti orientovány rozdílně, vznikne prostor ve tvaru písmene L. To je pro kuchyň s jídelním koutem a obývacími prostory ideální dispozice. Umístění jídelního stolu i jeho tvar pak záleží na počtu členů rodiny, ale i na tom, do jaké míry je pro ni kultura společného stolování důležitá.

Barový stůlV menších prostorách lze potřebu jídelního koutu řešit například barovým stolem navazujícím na kuchyňskou sestavu. Typ barového posezení ale nemusí z důvodů pohodlí i bezpečnosti dodržovat klasickou výšku baru. Pult může být zasazen do výšky běžného jídelního stolu. Další možnost nabízí méně zaplněný kuchyňský ostrůvek.

I zcela „zabydlený“ ostrov lze ale využít tak, že se k jeho boku připevní samostatný jídelní pult. Aby bylo stolování pohodlné, měl by být široký alespoň 50 cm. Možnost improvizace nabízí „přemostění“ dvou částí kuchyňské sestavy v místě, kde není potřeba procházet. V kuchyni početnější rodiny lze takovouto deskou doplnit v případě návštěvy pevně umístěný jídelní stůl. Ve frekventované kuchyni lze desku k nábytku připevnit do závěsů a v případě potřeby ji sklopit.

Před zabudováním ostrůvku či trvalého umístění jídelního koutu neopomeňte základní ergonomické pravidlo, které doporučuje vzdálenost od ostatního nábytku či stěny minimálně 120 cm.

Klasika versus pohodlíPro rodiny, které dodržují pravidlo společného stravování, je vhodnější klasický jídelní stůl. Ten by měl stylově odpovídat zařízení kuchyně. Pokud je v místnosti i obývací prostor, stává se jídelní stůl jakýmsi prostředníkem mezi pracovní a odpočinkovou zónou bytu.

Sjednotit stylově kuchyň s jídelním stolem není problém. Na současné modely stolů i židlí využívají návrháři kromě dřeva rozmanité materiály, které vyhovují trendům moderních kuchyní s nábytkem ve vysokém lesku či v „kovovém“ stylu techno. V oblibě jsou odlehčené kovy kombinované se sklem, renesanci se těší také tvrzené plasty. K doladění a sjednocení interiéru sloužícího k více účelům poslouží kromě textilních doplňků i stylové nádobí.

BarevnostV barevnosti kuchyně nejste dnes ničím omezeni. Kuchyňský nábytek můžete pořídit v rozmanitých barvách a odstínech. Obecně se doporučuje zařídit varnou část v chladnějším odstínu a jídelnu naopak teplými barvami. Odborníci doporučují nepoužívat příliš křiklavé barvy, které se mohou po čase okoukat. Velmi módní je nyní barevné ladění „tón v tónu“, což je světlejší a tmavší kombinace jedné barvy.

-jop-