Sklokeramické varné desky udělaly pokrok. Pokud začneme na téma energie a její využívání, nespornou výhodou sklokeramických varných desek je plynulá regulace energie. Teplo by se nemělo ztrácet, ale maximálně ekonomicky bychom je měli při vaření regulovat a neplýtvat s ním. To umožňuje několik věcí: rychlý náběh tepla do varných míst, variabilní velikosti plotýnek a nakonec indikátory zbytkového tepla. Indikátor zbytkového tepla by měl být běžný pro každou plotýnku zvlášť.

Běžné sklokeramické desky se čtyřmi zónami nabízejí na každém varném místě něco o trochu jiného: pravou zadní varnou plochu většinou zaujímá největší kruh (takzvaná rozšířená zóna) na široké hrnce, široké mísy z varného skla a podobně.

Z hlediska pohodlí i ekonomického vaření je důležitá rychlost, systém rychlého rozehřívání varných míst. Už stará, takzvaná rychlovarná plotýnka byla předzvěstí dnešních dokonalých systémů. Dříve byla vinuta spirála v plotýnce radiálně, spirály dnešních rychlovarných „High – Light“ systémů najíždějí maximální rychlostí na nejvyšší výkon, takže plotýnka v mžiku dosahuje vysoké teploty. Rychlovarné zóny také někteří výrobci označují jako "Quick systém".

High-Light varné zóny bývají na sklokeramických deskách dvě až čtyři, podle ceny desky. Vyskytuje se také velmi praktická dvojitá High-Light zóna, dvě kružnice jdoucí přes sebe a vytvářející tak varný ovál místo kruhu. U dražších desek tak máme i 4 High-Light zóny, z toho dvě rozšířené. Na něj s výhodou umístíme oválné rendlíky a velké oválné pekáče. Vedle těchto rozšířených zón disponují některé varné desky zónou dvoukruhovou, která je rovněž velmi ekonomická - máme soustředné kružnice v sobě, takže vybereme podle velikosti hrnce menší nebo větší, přičemž právě malá se poměrně hodně potřebuje, jak víme z praxe – právě kolem malých hrnků a rendlíků utíká nejvíce drahého tepla. Tyto soustředné zóny mají některé desky dokonce různě kombinované – jedno varné místo je například se dvěma různě velkými kruhy, druhé místo dokonce se třemi. Také podle této variability, která šetří naše peníze, bychom měli varnou desku vybírat.

-ag-Foto: Whirlpool