Tak jako každoročně, nadchází právě nyní opravdové dýňové období. Čas dýní se projevuje na venkově, kde na polích a v zahradách přímo nabobtnávají obří oranžové a žluté koule, ale následně i ve městech – tady jako hezká a veselá výzdoba nejen výloh obchodů, ale také vchodů do restaurací, bister nebo obchůdků s dárky.

Jinak všude bez rozdílu se dýně objevují na zahradách dětských klubů, škol a školek a čekají na nějaké velmi kreativní zpracování.

Když už někdo pěstuje dýně na zahrádce, urodí se jich obvykle moc – nedá se to všechno doma zpracovat, takže se rozdává. Tudíž většina z nás dostane darem jednu dvě dýně od sousedů nebo od kamarádů - to jsou hlavní zdroje této velkolepé oranžové nadílky.

A teď co s tím? Cokoli, ale měli bychom mít po ruce nějaký „dýňový plán“. S krásně oranžovou a atraktivní (dokud je v celku) dýní je totiž ten problém, že může vážit od 20 do 50 kg (i daleko více), a jakmile se rozkrojí, začne poměrně rychle vysychat, hnít a mohou ji napadnout plísně. Proto je dobré vyčlenit si na ně celý „dýňový den“ (nebo půlden) a připravit si když už ne necky, tak alespoň škopky, umývadla, hrnce, salátové mísy a další velké nádoby. Samozřejmě i sklenice a víčka na kompoty, cukr, koření a další ingredience. A přesný rozpis, co a jak a v jakém sledu z dýně připravíme. Nakrájená dýně se dá uložit na nějakou (co nejkratší) dobu do ledničky, takže co nezpracujeme dnes, můžeme nechat na zítra.

Recepty na dýňové speciality se to v našich krajích začíná přímo množit, z dýně lze udělat jemná a lahodná sladká jídla, ale i pikantní slané lahůdky. A také leccos mezi tím, kombinovat se dá třeba pepř, rozinky a skořice.... Hodně receptů pochází z Německa a také z USA.

Jako první přichází na řadu většinou dýňová klasika – kompot. Ten u nás během pár let už přece jenom trochu zdomácněl, na rozdíl od různých polévek, omáček, čatní, koláčů a dalších pokrmů. Různé variace na dýňový kompot čtěte příště!

-ag-