Ze dvou nebo tří velkých dýní připravíme několik druhů kompotů – každý trochu jiný: Dýňový kompot s (čerstvým nebo zavařeným) ananasem Suroviny: 1 kg dýně, 1 dl octa, 350 g krystalového nebo krupicového cukru, 3 kolečka citrónu bez kůry, ananasový kompot (300-400 g) nebo půlka ananasu a 3 lžičky moučkového cukru, 4 hřebíčky.Postup: Nakrájenou dýni ponoříme do vody s octem (1:1) a necháme 24 hod macerovat. Přidáme k ní kompotovaný ananas nebo půlku čerstvého ananasu nakrájeného na kousky (i se šťávou, která z něj vytekla) a navíc třemi lžičkami moučkového cukru. Druhý den vše přecedíme, přidáme 500 ml vody, cukr, kolečka citrónu, hřebíčky a za občasného míchaní vaříme dýni s ananasem přímo v tomto nálevu tak dlouho, až kousky dýně zesklovatí. Po vychladnutí dáme kompot do sklenic; do každé z nich můžeme přikápnout několik kapek ananasové tresti a pár kapek citrónu (nebo kapku citrónového koncentrátu). Sterilujeme 20 min při 80 °C.

Dýňový kompot s kapkou rumu a vinným nálevemSuroviny: 2,5 kg dýně, 700 g cukru, 1 l vody a 3 dcl octa (na macerování), 0,7 l vody a 0,5 l bílého vína (na nálev), celá skořice nebo vanilkový lusk, hřebíček (asi 5 ks), rumová tresť, ananasová tresť (od každé asi půlka lahvičky), lžička kyseliny citrónové. Postup: Očištěnou a nakrájenou dýni namočíme na 20 hodin do octového nálevu. Potom ji vyjmeme, necháme okapat a kousky dýně plníme do sklenic. Z vody, vína, cukru, hřebíčků, skořice, citrónové kyseliny a obou trestí připravíme nálev. Necháme jej přejít varem a horký nalijeme do sklenic s dýní. Sklenice sterilizujeme 20 minut při 80°C. Dýňový kompot s ananasovou trestí a hřebíčkovým nádechemSuroviny: 1 dýně (2,5 kg), 1 l vody, 1,5 kg cukru, šťáva ze 2 citrónů, hřebíček, lahvička ananasové tresti, lžička kyseliny citrónové, kousek skořice. Postup: Kousky dýně o velikosti asi 2 cm dáme do hluboké skleněné nebo porcelánové mísy a zalijeme roztokem vody smíchanou s kyselinou citrónovou (na 2,5 l vody 30 g kyseliny). Necháme do druhého dne, nejméně 12 hodin. Scedíme, necháme okapat a naplníme do sklenic. Svaříme cukerný roztok z vody, cukru, citrónové šťávy a skořice, přecedíme a zalijeme jím dýni ve sklenicích. Přidáme do každé 3 hřebíčky, několik kapek tresti, přikápnout můžeme i rum. Sterilujeme asi 25 min. při 90°C. Dýňový kompot s pomerančovou šťávouSuroviny: 2 kg dýně, ocet, 2,2 l vody, 1 kg cukru, celá skořice nebo vanilka, 1 citrón, 2 pomeranče. Postup: Dýni nakrájíme na malé kostky, dáme do mísy s nálevem (1:1 ocet a voda), necháme stát 24 hodin. Druhý den svaříme vodu s cukrem, přidáme celou vanilku nebo skořici, z dýně slijeme octovou vodu a vaříme ji v cukerném roztoku až zprůhlední. Pak rychle vyjmeme a přendáme na mísu. V cukerném roztoku svaříme jeden citrón nakrájený na plátky a šťávu ze dvou pomerančů. Vychladlou dýni dáme do sklenic, zalijeme vychladlým cukerným roztokem, ze kterého vyjmeme skořici (vanilku). Sterilujeme 10 min při 95°C. -ag-