Tak prozaické činnosti, jakou je mytí podlahy, se nevyhne nikdo, lišit se to ovšem významně může v tom, jakou vynaložíme námahu a jakého dosáhneme výsledku. Úklid podlah v kuchyni může být docela nepříjemný, anebo to také může být hračka. Záleží, zda si vybereme tu správnou podlahovinu, zda nemáme místnost přeplácanou nábytkem a jestli na to jdeme správnou metodou.

Co mají všechny podlahy vhodné do kuchyně společné? Všechny se dají jednoduše zamést a vysát. Dále se to liší – dlažbě neublíží více vody, laminátové podlaze ublížit může. Každou podlahu proto ošetřujeme podle návodu; s doporučeními kolem údržby a s nejvhodnějšími přípravky bychom se měli seznámit u prodejce. Některá podlaha se ošetřuje zředěnými saponáty, na jinou musí přijít speciální vosk. Podlahy čas od času ošetříme vhodným desinfekčním přípravkem. Pro všechny podlahy dále platí, že na nich šetříme vodou – není proč plýtvat. Jenom je otíráme vlhkou (dokonale vyždímanou) houbou, měkkým hadrem nebo speciální utěrkou. U mopu, který se špatně ždíme, se například tohle pravidlo dodržuje špatně. Hodně lidí má stále ale mopy ve velké oblibě, protože se zřejmě nemusí vůbec ohnout a vše se zvládne vestoje. Na občasné rychlé přetření podlahy to jistě stačí (nebo v případě, že nás začala akutně bolet záda).

Přírodní linoleumNenáročnost údržby se řadí k mnoha jeho dalším vynikajícím vlastnostem, jako je pevnost a stálost. Linoleum střídavě nebo souběžně - jedno po druhém – můžeme zamést, vysát vysavačem a přejet vlhkým hadrem.

Laminátová podlahaJe odolná proti otěru, s vodou si ale poradí špatně. Tady je mop právě úplně nevhodný. Na laminát nesmí přijít větší množství vody, hadr na podlahu musí být dokonale vyždímaný.

Dřevěná podlaha Také nechce úklid příliš na mokro, dřevo by mohlo nasáknout. Jako každý dřevěný materiál ji také může ohrozit údržba se zbytečně velkým množstvím vody. Chrání ji v tomto ohledu speciální ochranné vosky, které vodu pomáhají odpuzovat. Někdy je už dostaneme od prodejce současně s podlahou.

Korková podlaha Jednoduše zamést nebo na ni jít s vysavačem. Podobně jako u laminátu, ani tady nepoužíváme příliš mokrý hadr nebo mop. Čas od času důkladněji na podlahu přitlačíme houbou. Záleží ale na typu povrchového laku, o konkrétní optimální údržbě se informujeme při koupi. Dlažba Stačí ji zamést nebo vysát, otřít vlhkou houbou. V případě silnějšího zašpinění na houbu přitlačíme. PVC Tady s údržbou také nejsou větší problémy – opět stačí zamést, vysát, otřít vlhkou houbou, mopem či hadrem.

-ag-