Dýňové polévky, omáčky a čatní

Dýňové polévky, omáčky a čatní

Možná nám po výrobě kompotu ještě pár desítek kilo dýně zbylo (a to bez nadsázky, letos se někde urodily běžně dýně přes 60 kg...

Možná nám po výrobě kompotu ještě pár desítek kilo dýně zbylo (a to bez nadsázky, letos se někde urodily běžně dýně přes 60 kg těžké)! A tak se můžeme vrhnout na výrobu toho, na co je charakter dýně jako dělaný – na pokrmy typu pyré. Dýně se ochotně a ráda rozváří, měkne a kašovatí. To se nám sice nehodí u kompotů, kde musíme dát pozor, aby kousky trochu křupaly - ale v případě omáček, polévek a různých čatní a jiných pikantních příloh nám to nevadí.

Dýňové polévky jsou specifické svou jemnou krémovitou, smetanovou konzistencí, vyváženou nasládlou chutí a příjemnou vůní. Přidává se do nich smetana, muškátový oříšek, někdy zázvor, skořice..., receptů je mnoho.

Dýně také může být součástí mnoha vegetariánských hlavních jídel, vyrábět z ní můžeme dezerty, přílohy a různé studené i teplé omáčky.

Variace na dýňovou polévku
Suroviny (na asi 4 porce): 1 kg dýně, 250 g cibule, 1 stroužek česneku, 40 g másla, 1 - 2 lžičky sladké papriky, 200 ml suchého vína, 800 ml slepičího vývaru, 150 ml oleje na smažení, sůl, 30 g dýňových semínek, bílý pepř, 150 g smetany, kysaná smetana na ozdobu porcí, snítka pažitky, muškátový oříšek.

Postup: Nakrájíme na kousky česnek a cibuli. Dýni oloupeme a pevné části bez semínek nakrájíme na malé kousky. Necháme v kastrolu rozpustit máslo a přidáme kostky dýně, nakrájený česnek a cibuli, přisypeme sladkou papriku a necháme orestovat. Přilijeme vývar a víno a necháme vařit 20 minut na pomalém ohni a bez pokličky.

Mezitím si můžeme připravit slabé proužky dýně a očištěná semínka. Proužky osmažíme v horkém oleji. Dáme na ubrousek, který odsaje přebytečný olej, a nasolíme. Semínka restujeme bez oleje, až jsou křupavá.

Polévku rozmixujeme, přidáme smetanu, krátce zavaříme, dosolíme a opepříme. Servírujeme na talíře, kam přidáme podle chuti smažená semínka, smažené proužky dýně, kysanou smetanu a snítky pažitky. Nad každým talířem lehce strouhneme muškátový oříšek na jemném struhadélku.

Pikantní dýňová příloha
Suroviny: 1,5 kg dýně, olej na smažení, 4 - 5 velkých cibulí, 1 středně velký celý česnek, 1 moka lžička mletého zázvoru, špetka římského kmínu, 1 lžička mleté chilli papričky, 2 - 3 lžíce neutrální nebo sladké sójové omáčky, sůl a konzerva loupaných zavařených rajčat.

Postup:
Nakrájenou cibuli osmažíme, přihodíme dýni pokrájenou na kostičky, přidáme všechno koření a na malém ohni dusíme asi 30 minut. Rajčata rozmačkáme nebo rozmixujeme na jemnou pastu a přidáme ke směsi. Povaříme asi 3 minuty, dosolíme a dokořeníme. Podáváme k minutkám, těstovinám, uzeninám nebo třeba přidáme do rizota. Můžeme také uchovat na jindy – teplou směs nalijeme do sklenic, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladit. Skladujeme v chladné spíži nebo chladničce.

-ag-
Foto: Archiv In

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Schodiště a kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky, Skleněný obklad na záda kuchyně.