Možná nám po výrobě kompotu ještě pár desítek kilo dýně zbylo (a to bez nadsázky, letos se někde urodily běžně dýně přes 60 kg těžké)! A tak se můžeme vrhnout na výrobu toho, na co je charakter dýně jako dělaný – na pokrmy typu pyré. Dýně se ochotně a ráda rozváří, měkne a kašovatí. To se nám sice nehodí u kompotů, kde musíme dát pozor, aby kousky trochu křupaly - ale v případě omáček, polévek a různých čatní a jiných pikantních příloh nám to nevadí.

Dýňové polévky jsou specifické svou jemnou krémovitou, smetanovou konzistencí, vyváženou nasládlou chutí a příjemnou vůní. Přidává se do nich smetana, muškátový oříšek, někdy zázvor, skořice..., receptů je mnoho.

Dýně také může být součástí mnoha vegetariánských hlavních jídel, vyrábět z ní můžeme dezerty, přílohy a různé studené i teplé omáčky.

Variace na dýňovou polévku Suroviny (na asi 4 porce): 1 kg dýně, 250 g cibule, 1 stroužek česneku, 40 g másla, 1 - 2 lžičky sladké papriky, 200 ml suchého vína, 800 ml slepičího vývaru, 150 ml oleje na smažení, sůl, 30 g dýňových semínek, bílý pepř, 150 g smetany, kysaná smetana na ozdobu porcí, snítka pažitky, muškátový oříšek.Postup: Nakrájíme na kousky česnek a cibuli. Dýni oloupeme a pevné části bez semínek nakrájíme na malé kousky. Necháme v kastrolu rozpustit máslo a přidáme kostky dýně, nakrájený česnek a cibuli, přisypeme sladkou papriku a necháme orestovat. Přilijeme vývar a víno a necháme vařit 20 minut na pomalém ohni a bez pokličky.

Mezitím si můžeme připravit slabé proužky dýně a očištěná semínka. Proužky osmažíme v horkém oleji. Dáme na ubrousek, který odsaje přebytečný olej, a nasolíme. Semínka restujeme bez oleje, až jsou křupavá.

Polévku rozmixujeme, přidáme smetanu, krátce zavaříme, dosolíme a opepříme. Servírujeme na talíře, kam přidáme podle chuti smažená semínka, smažené proužky dýně, kysanou smetanu a snítky pažitky. Nad každým talířem lehce strouhneme muškátový oříšek na jemném struhadélku.

Pikantní dýňová příloha Suroviny: 1,5 kg dýně, olej na smažení, 4 - 5 velkých cibulí, 1 středně velký celý česnek, 1 moka lžička mletého zázvoru, špetka římského kmínu, 1 lžička mleté chilli papričky, 2 - 3 lžíce neutrální nebo sladké sójové omáčky, sůl a konzerva loupaných zavařených rajčat. Postup: Nakrájenou cibuli osmažíme, přihodíme dýni pokrájenou na kostičky, přidáme všechno koření a na malém ohni dusíme asi 30 minut. Rajčata rozmačkáme nebo rozmixujeme na jemnou pastu a přidáme ke směsi. Povaříme asi 3 minuty, dosolíme a dokořeníme. Podáváme k minutkám, těstovinám, uzeninám nebo třeba přidáme do rizota. Můžeme také uchovat na jindy – teplou směs nalijeme do sklenic, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladit. Skladujeme v chladné spíži nebo chladničce.

-ag-Foto: Archiv In