Je mnoho důvodů, proč se rozhodujeme, nebo musíme rozhodovat pro nejlevnější typ podlahy. Což bývá většinou PVC. Do malé tmavé kuchyně, kde ráno uvaříme kávu a večer ohřejeme něco v mikrovlnce, to samozřejmě stačí. Jiný ale bývá důvod pro využití PVC ve velké a velkoryse uspořádané kuchyni, propojené s dalším obytným prostorem. Tam se PVC ocitá často v roli „dočasné“ podlahy. Než si vybereme a třeba ještě i něco našetříme na dokonalou a samozřejmě drahou „definitivní“ podlahu. To bývá velká položka a při dnešním výběru a možnostech trhu také velké dilema. Vybírat bychom měli zodpovědně – a chytře. Nejde to tudíž jenom v obchodě, je nejlepší představit si (nebo i vidět části budoucí podlahy) přímo v interiéru.

Dejme tomu, že jsme právě dokončili rodinný dům. Stavební firma skončila se spodní podlahou – betonovou nebo sádrobetonovou. Opustili nás v mnoha případech finančně a často i psychicky vyčerpané. Finance jsme třeba přesunuli jinam a podlahu nechali „na potom“, finální podlahu jsme si neobjednali rovnou s dokončením domu. Chceme počkat, srovnat si myšlenky a důkladně se věnovat výběru podlahy bez rozptylování desítkami dalších věcí, které byly denně na programu při dokončování domu, a kdy něco tak zásadního, jako je podlaha ve velké kuchyni, bychom mohli lehce vybrat špatně a sáhnout jednoduše vedle. Počkat s podlahou není nejhorší řešení, máme čas se nadechnou, podívat se, jaký má místnost charakter, jak na nás působí, a potom vybírat a vybírat v nepřeberné nabídce podlahovin.

Máme tedy krásnou, světlou a prostornou místnost, spojení obýváku a kuchyně. Je obrovská a prázdná. Nejprve posoudíme, jak místnost vypadá, kolik je tu světla a v jakou denní dobu – teprve teď to vidíme. Všechno vyhlíží najednou jinak než v rozestaveném domě a už vůbec než na papíře v plánech. Po pár dnech či týdnech pobytu a přemýšlení v nové kuchyni možná trochu nebo i radikálně změníme své plány, vidíme třeba, že původně vážně zamýšlený (a už skoro zakoupený) odstín plovoucí podlahy by nám náhle připadal přece jenom moc tmavý, nebo se nám jednoduše přestane líbit světlý odstín v kombinaci s okny. Nebo v obchodě narazíme na úplnou novinku a úplně skvělou. A tak dále. Vyplatí se tedy někdy trochu počkat a na podlahu zatím „hodit“ praktické PVC ve velmi decentní barevnosti.

-ag-