Klasická podlahovina PVC udělala v posledních letech viditelný pokrok, a to takřka ve všech směrech. Na první pohled v podlahovém centru zjistíme, že je hezčí, mnohostrannější a najdeme je ve větším výběru. Vulgární a vyumělkované motivy, křiklavé dekory napodobující nevhodně jiné typy podlahovin, nebo příliš lesklé povrchy – takové typy PVC naštěstí ustupují, většinou jsou minulostí a najdeme je v menšině. Přibývá na druhé straně decentních a celkem elegantních vzorů. Přitom všem patří PVC k nejlevnějším podlahovinám. Do kuchyní a jiných prostor bytu je vybíráme z různých důvodů a právě finanční dostupnost je jedním z nich.

Při výběru se podrobně na všechno vyptáme prodavače. A v případě pochybností nebo nerozhodnosti se radíme s různými prodavači v různých obchodech. Není to na škodu našeho původního úmyslu a naopak nasměruje naši pozornost k něčemu, co jsme úplně přehlédli. Také nám poradí s nejvhodnějším odstínem (ten nebývá v mnoha obchodech úplně ideálně viditelný, proto požádáme o nejméně 10 cm odstřižek. Někde nám jej dají, jinde jej musíme koupit...).

Ve velmi široké současné nabídce podlahových center a dalších obchodů najdeme PVC v mnoho variantách kvality a dezénů, v různých tloušťkách (každé je určeno pro jiné účely, i půl milimetru hraje v životnosti roli) a také v různých úpravách. Z nich jmenujme protiskluzovou, koupelnovou a rovněž - mezi mnoha jinými - i PVC stěnové. Toto speciální PVC může být základem tapety a nalepené na stěnu v kuchyňském koutu a může tvořit se stejně barevnou podlahou kompaktní a zajímavý celek!

Když obejdeme opravdu důkladně obchody, určitě narazíme na velmi zajímavé a vzhledově dokonalé PVC. A pokud vybereme dokonale padnoucí odstín a strukturu do své kuchyně, podaří se nám přelstít nejednu návštěvu, která si bude myslet, že máme mnohem dražší podlahu – nejspíše pěknou plovoucí.

-ag-Foto: Kuchyňské studio EWE