Pokud jde o plýtvání energií a ne například surovinami, je takových „kanálů“ možná až nečekaně mnoho. Na co tedy dát pozor? Může to být v kostce třeba následující:

Svícení- Kuchyně musí být dokonale nasvícená a každé pracovní místo potřebuje specifické světlo, všude má být to úplně nejvhodnější a nejúspornější.- Opravdu jen málokdy při samotném vaření musíme svítit centrálním stropním světlem. Pokud je chceme ale nechat svítit po celou dobu vaření, pořiďme si úsporné žárovky – ale zase je často nezhasínejme – to jim vadí!

Voda v kuchyni- Neodmýváme pořád dokola jednotlivé lžičky, raději si jich pořídíme ještě jednu sadu a všechny pak umyjeme najednou mnohem levněji, a nejlevněji v myčce. - Zkontrolujeme kapající kohoutky baterií. - Zjistíme, co je úspornější (pokud máme např. kotel nastaven na „economy“, a tak nám neteče ihned horká voda) - zda čekat vždy s otevřeným kohoutkem, až začne téct pořádně horká voda, anebo ohřívat vodu důsledně v rychlovarné konvici.

Elektrické spotřebiče- Posoudíme, který z nich už má doslouženo a obírá nás svou vysokou spotřebou energie o peníze. - Při koupi nových spotřebičů nakupujeme podle opravdové potřeby, nikoliv podle zvyku (například pokud máme celý týden skoro prázdnou obrovskou starou ledničku, bude nám pravděpodobně stačit nová lednička úplně malá).

Mikrovlnná trouba- Může být daleko větším pomocníkem, než ji využívat jen k ohřívání a rozmrazování - musíme se s ní ovšem seznámit blíže. Je potřeba projít si mnoho receptů, z nichž některé chutnají stejně nebo lépe než z hrnce nebo klasické trouby, a připravíme je přitom úsporněji.

Ohřívání pokrmůPomocníkem v šetření nám je tady samozřejmě mikrovlnná trouba. Ale pokud děláme více pokrmů dohromady a máme zapnuto několik plotýnek na varné desce či sporáku, naučme se také důsledně využívat veškeré zbytkové teplo, které jen jde – i z trouby.

Vaření vodyNa co vlastně dnes vaříme vodu klasicky v hrnci? Kávu si uděláme v přístroji na espreso nebo v překapávači, arabskou v džezvě. „Turka“ nebo čaj si zalijeme nejlépe vodou v mžiku ohřátou ve varné konvici, různé instantní pokrmy přelijeme právě tak. Brambory a zeleninu připravujeme nejlépe v páře – buď ve speciálním hrnci v mikrovlnné troubě, nebo přímo v parním hrnci; protože vařit ve vodě, kterou pak vylijeme i s vitamíny, je ta nejhorší možnost. Takže na co vlastně dáváme dnes vařit vodu, a hodně vody? Na těstoviny přece, a na knedlíky! Pokud jsme opravdoví fandové obojího, českého a italského „národního“ pokrmu, pokud děláme třeba těstoviny pořád dokola a pro hodně lidí, vyplatí se nám speciální velkoobjemový hrnec s rovným dnem, které přesně padne na plotýnku, se speciální poklicí.

Pokud nemáme na sporáku rychlovarnou zónu, bude určitě ekonomičtější (a opravdu jen o vlas namáhavější) než nechat studenou vodu zahřívat na plotýnce (a už vůbec ne v nezakrytém hrnci) nalít do hrnce vroucí vodu z varné konvice.

Topení- Když vaříme a k tomu ještě pečeme, je zřejmé, že tím současně i vytápíme místnost (při vaření třeba na všech čtyřech plotýnkách, kdy navíc máme v troubě kachnu, vyhřejeme skoro celý panelákový byt, nejen maličkou kuchyni). Je jasné, že v takových chvílích můžeme „přiškrtit“ radiátor nebo vypnout přímotop.

-ag-