kachlová kamna od společnosti ABXPřed nevlídnou zimou bychom už měli mít promyšlen a zrealizován další tepelný zdroj v kuchyni. Možná jsme přidali (nebo se právě chystáme) do kuchyně podlahové topení, které je tak příjemné při kuchyňské práci, i při posezení v jídelním koutě. Díky tomu, že je u země tepleji, mnohem snáze sneseme celkovou nižší teplotu místnosti - a přesto nám bude příjemně.

Chceme-li ale v obytné kuchyni mít také pořádná „kamna“ (v nejširším slova smyslu), budeme se nejprve muset zorientovat v široké nabídce a v přesných termínech „co je co“, abychom si mohli vybrat přesně to, co chceme a potřebujeme. Nároky má každý jiné: Chceme se jenom dívat do plamenů? Je pro nás tím hlavním důvodem úspora energie a výběr alternativního topného zdroje k plynovému nebo elektrickému topení? Nebo hodláme na kachlových kamnech nebo litinovém sporáku co nejvíce vařit?

kamna od společnosti SiderosPodle toho si potom vybíráme – pece, sporáky na dřevo, krby, krbová kamna, kachlová kamna...

Sporák na dřevo nebo krbová kamna s varnou plotýnkou pomohou v úspoře elektřiny nebo plynu – leccos na nich uvaříme. Proto, pokud máme v úmyslu na nových kamnech i vařit (a to bychom v rámci úspor energie měli), se budeme dívat po typech krbových kamen se zadním odtahem (pouze málo typů má horní odtah, a ještě se na horní plochu vejde varná plotýnka). Vaří se na nich dobře, zejména všechno, co potřebuje utajený, velmi mírný var, co je třeba jen tak „táhnout“, nechat zvolna na plotně probublávat. Je jasné, že jsou to hlavně omáčky, ať už klasické české, nebo italské, kdy potřebujeme prolnout chuti česneku, bazalky, rajčat... chuť takových jídel je na pořádné plotně snad o stupeň lepší!

kachlová kamna od společnosti ABXKachlová kamna umístěná ve velké obytné kuchyni, to je velká paráda. A zároveň velmi praktická a pohodlná věc. Stačí si jen představit relaxaci na lavici před kamny se zády opřenými o teplé kachle, s knížkou v ruce a sklenkou po ruce.... opravdu vylepší chmurné podzimní a zimní večery. A ještě něco – výrobci rozlišují krbová kamna pokojová a krbová kamna kuchyňská – na těch se dá také opět vařit, ale i péci, protože mají zabudovanou pečicí troubu (případně i dvě nad sebou). A na velké kuchyňské peci se dá i ležet a v teple lenošit.

-ag-