Na obzoru je zdražování energií, a tak nás čeká úkol: dosáhnout toho, aby to naši domácnost zasáhlo co nejméně. Na prvním místě je rozhodně šetření všude tam, kde to jenom trochu jde. Na místě druhém je potom úvaha, jestli tohle není právě náhodou přesně ten okamžik, kdy bychom se mohli rozhoupat a konečně koupit novou chladničku, když kolem té staré už dlouho chodíme a víme přitom dobře, jak moc ujídá elektřinu, a tedy naše peníze.

Ušetřit totiž můžeme i pomocí dobré investice - to, co bychom za čas proplýtvali provozem staré chladničky, můžeme investovat do nové, energeticky úsporné. Stejné to může být se starým sporákem nebo troubou, ale je i mnoho malých kuchyňských spotřebičů, které ještě sice jakž takž slouží, ale už by si zasluhovaly vyměnit – může jich totiž v kuchyni být hodně, a když se jejich spotřeba nasčítá, nemusí to být malá položka.

Proto možná stojí za úvahu promyslet a případně přehodnotit vánoční plány a mezi dárky takzvaně „rodinné“, ze kterých bude mít užitek každý, zařadit nějaký ten kuchyňský spotřebič, který bude určitě zařazen do energetické kategorie A, případně A+. Také získáme jistotu, že bude vybrán na míru a bude po všech stránkách vyhovovat a budeme mít o něco více komfortu. Příkladně nová, dostatečně velká moderní chladnička nahradí už poměrně velmi starou, která nejen že je energeticky náročná, ale navíc už velikostí nestačí rozrůstající se rodině. A tak se pořád otevírá, stále se v ní věci přerovnávají a hledají, takže spotřeba energie opět stoupá. Navíc ještě nemá funkci samoodmrazování, což už by mělo být běžné. Stejně tak jako různé zóny s různou teplotou – na maso, zeleninu a podobně.

Nová chladnička má nejen krásný design a vysoce ergonomické uspořádání interiéru, o mnoha praktických funkcích ani nemluvě, ale spotřebuje daleko méně energie, takže návratnost investice je relativně rychlá. Navíc jsou tu některé věci, o kterých se příliš neví, nebo které si neuvědomujeme. Staré spotřebiče jsou nejen náchylnější k poruchám, ale především jsou vyrobeny tak, že už dávno neodpovídají moderním požadavkům na úsporu energie. Například postavíme-li top ledničku nebo troubu do teplejší kuchyně, tak to příliš nevadí. Zatímco u „historického“ spotřebiče vyšší teplota místnosti zvyšuje již tak vysokou spotřebu elektřiny. Spotřebič pak „jede“ naplno a elektrické hodiny se točí závratnou rychlostí.

-ag-