Co vařit a co nevařit do zásoby? V odměřování správného množství jídla, které budeme vařit, se naskýtají široké možnosti jak k šetření, tak i k plýtvání surovinami. Naplánovat si nejen co budeme vařit, ale také kolik, to je docela umění, jehož zvládnutí nám už i v krátkodobém horizontu ušetří či vyplýtvá spousty jídla a tedy peněz.

Vaření přesných porcíPlýtváním surovinami se jeví na jedné straně vaření zbytečně velkého množství potravin, v jiném případě je ale racionální uvařit více – a nedělat to, že bychom neustále zapínali a vypínali sporák k různému dovařování maličkých jednotlivých porcí. Některá kuchařka nebo kuchař to prostě nikdy neodhadne a pokaždé jim zbývá třeba i několik porcí. Potom chladí zbytky, které nikdo nechce, takže zbytečně zatěžují chladničku - po nějaké chvíli nezájmu se stejně vyhodí.

Co nevařit do zásobyZejména nevaříme zbytečně mnoho následujících pokrmů: brambor, knedlíků, těstovin, vajíček, rýže a zeleniny. Nepřináší to žádné výhody – naopak v těchto ohřívaných pokrmech se ztrácení radikálně vitamíny a navíc chuťově už je to pak zcela o něčem jiném. Zkuste ohřívané těstovinové jídlo – opravdu nic moc.

A pokud někoho ještě tyto všechny argumenty neodradí od vaření do zásoby těch jídle, která bychom měli konzumovat čerstvá – je tu ještě jeden důvod: pokud vařené jídlo dokonale (to je velmi rychle) a správně neuložíme, v teplých zbytcích se rychle rozmnoží bakterie. Zeleninu vaříme co nejkratší dobu a okamžitě ji také zkonzumujeme, jinak z ní „vyprchají“ minerály a vitamíny, ztratí chuť . Totéž by mělo být s rýží – v teplé skladované rýži se najde mimořádné množství škodlivých mikroorganismů! Z jmenovaných jídel jsou jako „zbytek“ ještě přijatelné knedlíky, které by se ale měly i tak poměrně rychle zpracovat jinak – třeba klasické knedlíky s vajíčkem.

Zbytek nesnědených brambor rozhodně oloupeme, aby rychleji prochladly a přikryté (prodyšně) je uložíme v chladničce. Dlouho bychom ale neměli váhat a upravit je – uděláme bramborovou “ selskou“ omeletu, bramborové placky. I další jídla z vařených (ale ne dlouho skladovaných ) brambor jsou výborná!

Riziko vaření do zásoby – rychle zchladit!Většinou a tradičně se vaří tak, aby zbylo na zítra nebo na večer, různé guláše, polévky, omáčky. Nutné ovšem je ihned po uvaření jídlo co nejrychleji zchladit a rychle je uložit do chladničky. Chuťově se jídlo sice krásně proleží a vylepší, nemělo by se ale znehodnotit špatným skladováním (i tak má být však ne příliš dlouhé!).

-ag-Foto: Whirlpool