Nebaví vás vaření? A přesto musíte vařit? Aby se nám vrátil, alespoň částečně, elán do vaření, musíme většinou něco udělat. Obecně jde jenom o to vybřednout ze stereotypu stále stejné práce na stále stejném místě – v kuchyni. Chce to většinou něco si pořídit, něco, co nás nějak zaujme anebo nám výrazně či alespoň trošku ulehčí práci.

Jedním z nejlepších léků na špatnou náladu v kuchyni je myčka – kdo ji nemá, neměl by váhat. Potom náhle - ze dne na den - zjistíme, že k vaření přistupujeme s úplně novým elánem. Není divu, čeká nás totiž jenom polovina práce, a to ta kreativnější a mnohem zábavnější. Vymyslet jídlo, uvařit je a zkonzumovat. To je vše. Nebudeme stát pět minut, ale třeba také dvacet minut u dřezu, hromada nádobí se nekoná. Vlastně je tady, ale už nás ani v nejmenším nedeprimuje. Zbývá maličkost – „naházet“ ji rychle do myčky. Úspora času a získané pohodlí nás v prvotním nadšení možná bude inspirovat ne k relaxování, ale k činnosti, možná nápaditějšímu servírování, zdobení talířů, nebo nějakému tomu nákupu porcelánu, ubrusů. Anebo v ušetřeném čase uděláme to, na co se zapomíná – velký zdravý salát plný vitamínů nebo dezert, na který jinak nezbývala energie a při představě toho nádobí navíc na něj jaksi většinou nedošlo...

Pořídit si ale také můžeme jednu z dominant kuchyně, což je dnes bezesporu hezká digestoř. Mimoto že vypadá dobře a vzhled kuchyně vylepší, samozřejmě je tu ještě její primární funkce, což je odtah zplodin a par – v kuchyni bude hned lepší prostředí.

Nechceme-li investovat, stačí koupit si maličkost. Něco, co máme napůl rozbité, staré nebo prostě takové, že pohled na to nám nechuť k vaření jenom prohlubuje. Ať už je to obyčejná nová obracečka, toustovač, pořádná a pohodlná škrabka, která už nebude se slupkou brát polovinu brambory jako ta stará, ale bude oddělovat slupku tenoučce. Koupit do kuchyně pro osvěžení můžeme nějakou dekoraci, o kterou pak při vaření často zavadíme očima. Obrázek, krásnou bambusovou mísu, kuchyňské hodiny, zajímavou rostlinu či keramiku.

Někdy ovšem pomůže i to nejjednodušší - jednoduše to, že objevíme nový zajímavý recept a vyzkoušíme ho.

-ag-Foto: Archiv In, Whirlpool