Které elektrické spotřebiče, ať už velké, nebo malé, změnily radikálně v posledních letech život v našich kuchyních? Zrychlily provoz, ulehčily a změnily celý režim...?

Co má snad každýTo, co má opravdu každý, a pokud ne, může si to dovolit, protože cena je zanedbatelná, je rychlovarná konvice. Ta rozhodně nejvíce urychlila práci a dovolila operativnost. Když potřebujeme opravdu v mžiku vařící se vodu, je nepostradatelnou součástí každé kuchyně – doma, v zaměstnání, na chalupě a všude jinde.

Mikrovlnná trouba Dnes už si to sotva pamatujeme, jaký převrat způsobila zhruba před 15 lety mikrovlnná trouba. Rozmohla se dokonale a úplně, jen pár lidí ze sta ji odmítá. Bez ní a bez rychlovarné konvice by to dnes opravdu v kuchyni bylo něco úplně jiného – poznáme to, když je třeba zkusmo obě vyřadíme z provozu. Všechno dlouho trvá a také stojí více peněz. Oblíbenost a skoro nepostradatelnost „mikrovlnky“ se zpětně odráží na nabídce obchodníků – zájem o ně neutuchá, takže regály obchodů jsou plné stále vylepšenějších modelů s dalšími a dalšími funkcemi. Když ale na vymoženosti nereflektujeme a chceme mít opravdu jen základní funkci, třeba i bez grilu, mikrovlnnou troubu pořídíme velmi levně - kolem 1000 korun.

Myčka – každý ji ještě nemá, ale měl by...S myčkou vstoupila do kuchyní revoluce. Lidé, kteří ji dávno mají, už vůbec nechápou, jak mohli vše stihnout a jak mohli tolerovat ten neustálý nepořádek nádobí v kuchyni. A už si těžko vzpomínají na to dilema, zda začít mýt ty hromady nádobí teď, nebo až po kávě.

Myčka není už v našich kuchyních takovou samozřejmostí, je to dáno evidentně cenou. Sice je stále asi desetkrát dražší než zmíněná rychlovarná konvice, ale je stále přístupnější. Ceny klesají, nabídka se rozšiřuje a možností nákupu na splátky je mnoho. Navíc myčka je levnější ještě v jednom ohledu: protože je stále dokonalejší (potřebuje s každým novým modelem stále méně vody i elektřiny), úspory pocítíme také při platbách energií.

-ag-Foto: Whirlpool