Indukční varné desky možná v každém obchodě, i když specializovaném, nenajdeme. Je to proto, že se jich kvůli vysoké ceně prodává přece jenom několikrát méně než desek sklokeramických, takže nám je napoprvé ukáží jenom na prospektu.

Jde to i za polovinu cenyNabízí se ale určitý kompromis, kdy nemusíme sahat extrémně hluboko do kapsy, a přece si můžeme skvělé výhody indukčního vaření dopřávat, pokud si vybereme mezi kombinovanými varnými deskami. Ty kombinují varná místa klasická s varnými místy s indukčním ohřevem. A tak místo 40 tisíc za 4 varná místa s indukcí můžeme vydat asi jenom polovinu peněz a získat sklokeramickou desku s 2 - 3 „klasickými“ plotýnkami a jednou nebo dvěma plotýnkami indukčními. Ty jsou od ostatních „klasických“ varných míst k nerozeznání, jen po obvodu kruhu je nápis INDUKCE.

Některé typy varných desek mají indukční varné místo jedno, ale dvoukruhové v popisu výrobku nalezneme třeba pod názvem „indukční duozóna“.

Principy rychlého a levného ohřevuIndukční varná deska má místo klasické spirály pod varným místem zabudovanou cívku - halogenový zářič. Jeho výhoda spočívá v tom, že se nádoba, resp. její obsah maximálně rychle zahřívá vzniklými horkými proudy, které se vytvářejí a působí přímo na dno vodivého hrnce položeného na indukční plotýnku. Varné indukční místo přitom zůstává chladné. Rychlost ohřevu je pro představu tak svižná, že proti levnějším sklokeramickým deskám deska indukční ohřeje studený pokrm nebo studenou vodu asi dvakrát rychleji. Spotřeba energie se přitom snižuje nejméně opět o polovinu, tepelné ztráty jsou minimální.

To jsou tedy výhody. A nevýhody? Vedle zmíněné vysoké ceny jsou to například ještě nutné změny v elektrickém zapojení – indukční deska má vysoký příkon, takže potřebujeme silný 3fázový jistič. Další otázkou je vhodné nádobí – je nutné, nebo ne si kvůli nové indukční varné desce pořizovat nové nádobí? O tom až příště...

-ag-Foto: Fagor