Nový kuchyňský spotřebič neznamená nutně vždycky jen utrácení, ale v déletrvajícím horizontu se naopak může ukázat být šetřením. Vedle většího komfortu nás čekají také nižší účty za elektřinu a vodu. Podíváme-li se třeba jenom na skoro nepřehledné řady myček na našem trhu, vidíme, že se stoupající cenou klesá hlučnost a zejména spotřeba vody a elektřiny.

Na všechno nemusí být horká až vřelá voda...U myčky však bychom vedle hluku a spotřeby vody a elektřiny měli dbát na další dílčí „ekonomický“ faktor, a to jsou programy s různou teplotou vody. Program na hodně špinavé nádobí (a tedy s hodně horkou vodou) většinou nechybí, ale některé myčky mají i 5 teplot, přičemž právě úsporné programy dokonale umyjí sklo a porcelán při nižší teplotě a šetří energii.

Šetříme energii prací ve správný časPlatí, že co uděláme v ten správný čas, na tom vyděláme. Zejména u mytí nádobí a praní prádla. Oba spotřebiče už mají běžně programy „odložené mytí a praní“, takže je můžeme naprogramovat na chvíli, kdy máme levnější tarif odběru elektřiny. Šetření by ale nemělo jít za hranici bezpečnosti – spotřebič (říkají hasiči) by se neměl nechávat pracovat bez dozoru. Druhým možným omezením je pak hluk, který může rušit v noci, kdy je převážně levnější elektřina.

Šetření vodou – začneme od maličkostí U myčky je spotřeba vody jednoduchá a přesně vyčíslitelná. Spočítáno je také, o kolik více (a je to mnohokrát více) doslova vyplýtváme vody, pokud myjeme nádobí ručně a ještě pod tekoucí vodou. Místo běžných 16 - 17 litrů u starší myčky a 14 litrů u špičkové myčky, to může být klidně i 50 - 60 litrů na jedno mytí. To je tedy spočítáno přesně a podle toho se můžeme nějak zařídit (koupit myčku, nemýt pod tekoucí vodou...).

Co ale spočítáno není tak detailně, je prosté plýtvání vodou. Kde se projevuje například? Kromě koupelny jistě nejvíce v kuchyni - tady nás o peníze obírá nejvíce neustálé oplachování jednotlivých lžiček a hrníčků a potom „odpouštění“ vody – čekání u naplno otevřeného kohoutku až poteče voda ledová nebo až naběhne voda pořádně horká. Anebo pustíme vodu, abychom spláchli jedno smetíčko na dně dřezu... takovou chvályhodnou čistotnost si ovšem musíme zaplatit. Takovéto bezmyšlenkovité, neustálé a zautomatizované otevírání kohoutku bychom měli pokud možno odbourat. Že to děláme, si často všimneme, až když voda neteče třeba kvůli havárii.

A poslední věc – z peněz za vodu nám ukrajují také staré a neseřízené baterie, a tedy kapající kohoutky!

-ag-Foto: Whirlpool