Inteligentní myčky skutečně nejsou žádným luxusem ani rozmařilostí. Stávají se běžnou součástí moderních kuchyní nejen díky následné možnosti lepšího hospodaření s volným časem (ročně prý u dřezu strávíme až 7 dní), ale také díky uspoření financí.

O tom by se sice dalo polemizovat, ale pohodu a klid v rodině nic nenahradí. Údaje o tom, kolik myčky ušetří vody oproti způsobu mytí nádobí pod tekoucí teplou vodou, se různí. Obvykle se uvádí, že myčky ušetří něco mezi 50 až 60 % vody a nádobí se umyje opravdu dobře - ve dřezu totiž nikdy nedocílíte teploty kolem 70 °C, navíc při ručním mytí ve dřezu prý čtyřčlenná rodina promrhá za jeden rok kolem 700 litrů vody. A úspora elektřiny se pohybuje mezi 35 až 60 %.

Správný výběrPotřebujete vědět, kam myčku umístíte, tedy kolik místa máte k dispozici, a podle toho zvolit buď šířku 45, nebo 60 cm. Sledujte také spotřebu vody a energie. Zjednodušeně by se dalo říct, že čím je myčka levnější, tím větší má spotřebu. Teplota při základním programu se pohybuje od 50 do 65 °C. Myčky běžně pracují se studenou vodou, kterou si ohřejí, a s množstvím od 10 do 25 litrů, ovšem například nejmodernější myčky Miele se dají připojit pro úsporu elektřiny přímo na teplou vodu. Hlučnost myčky by nikdy neměla přesahovat 52 až 60 dB, lepší (a tudíž také dražší) modely mají kolem 45 dB, Miele i 42 dB. Se snížením o dva decibely můžete počítat v případě zabudování myčky do kuchyňské linky.

Co je prospěšnéJistě oceníte možnost pohybu s koši na nádobí uvnitř myčky tak, aby bylo možné dovnitř umístit i objemnější vázu nebo hrnec. Zásobník na mycí prostředek by měl mít takový tvar, abyste nemuseli při každém mytí odměřovat správnou dávku, ale mohli prostředek jednoduše vsypat. U zásobníku leštidla by neměl chybět ukazatel obsahu. Moderní myčka by měla být vybavena univerzálním, případně elektronickým změkčovačem vody, zcela nezbytný je ukazatel stavu soli. Kvalitní přístroj by měl mít dostatečné množství filtrů, které by měly jít snadno vyjmout a propláchnout (hlavně zbavit mastnot a kousků, které je ucpávají).

Dobrý standardKe standardnímu vybavení myček patří kondenzační sušení, u modelů vyšší třídy se užívá aktivní systém sušení. Nezbytností je zařízení sledující kontrolu čistoty vody Aqua Control a Aqua Stop, které chrání před škodami způsobovanými vodou (přetečení, prasklá hadice atd.). Top modely myček Miele dokonce pomocí displeje komunikují ve zvoleném jazyce (patří sem také čeština). Siemens u myček například doplnil systém info Light, jenž promítáním světelného bodu upozorňuje, že extrémně tichá myčka stále ještě běží.

Podstavné myčky Novinkou jsou takzvané podstavné myčky nádobí. Jejich uvedení do prodeje vychází ze zjištění, že většina jich je zabudována v kuchyňské lince nebo je do ní alespoň volně umístěna. V řadě případů ale rozměry a design myček nekorespondují s velikostí a tvarem vlastní kuchyňské linky. Proto Bosch vyvinul řadu, která se pružně přizpůsobí rozměrům a vzhledu podle vašich potřeb. Myčky mají variabilní přední panel a nastavitelnou celkovou výšku.

-das-