Pečete jenom málokdy a hlavně – třeba jenom pro jednoho? Nebo máte v kuchyni tak málo místa, že se sem velká trouba nevejde? Pokud je to tak a přesto nepoužíváte mikrovlnnou troubu a chcete troubu klasickou, řešením je malá a úsporná trouba stolní.

Je to praktická věc, svou velikostí se řadící spíše do kategorie malých spotřebičů, než velkých, jak tomu bývá u pečicí trouby obvyklé.

Stolní trouby jsou na našem trhu v několika provedeních a koupit je můžeme v přijatelných cenách od 800 asi do 4000 korun. V troubě si můžeme upéct od kuřete po dort všechno (stejně tak jako v troubě velké – má spodní a horní ohřev) jsme jenom limitováni vnitřním prostorem spotřebiče.

Jak název napovídá, umístění a také zapojení spotřebiče je jednoduché. Funkce jsou odstupňované podle ceny a složitosti přístroje. Minitrouba v ceně pod 1000 korun je miniaturní, s mírami 43x25x25 cm. Zvládne tudíž upéct vše (příkon 600W - 2 křemičitá topná tělesa) co se do ní vejde. Rozporcované kuře, (mini)sekanou a podobně. Vnitřní objem činí 8 litrů. Trouba má časovač na 15 minut a výsuvný rošt.Trouba má velké okno, jako u běžné trouby ke kontrolu procesu pečení.

Větší a dražší trouba už je trochu prostornější – má objem kolem 26 litrů. Má už také zabudovaný gril – jeho příkon činí kolem 1 kWh.Taková trouba je vlastně malým sporákem, dá-li se to tak říci – na její horní ploše jsou totiž tři varné plotýnky.Velké zasklené okénko je dvojitě zasklené. Troubu pořád ještě pohodlně uneseme a můžeme podle potřeby umístit jinam – váží kolem 17 kilogramů.

Střední trouba – cenově mezi prvními dvěma (asi 3000 korun) – má také gril a na horní straně dvě plotýnky. Pohodlí při pečení napomáhá světlená kontrolka a termostat, který se dá plynule regulovat.V příslušenství nechybí pečicí plech a grilovací rošt.

-ag-Foto: Whirlpool