Ananas má tu výhodu, že se dá jíst čerstvý, zavařený, dá se míchat s ostatním ovocem do salátů, je efektní součástí každé ovocné mísy, můžeme jej smažit i péct a také používat ve studené kuchyni – na jednohubky a různé chuťovky, ve spojení s máslem, šunkou, sýry. V přírodním stavu je nejideálnějším ovocem na hubnutí, proto se využívá v redukčních dietách a výtažky z ananasu jsou součástí nejedněch tablet, podporujících redukci váhy.

Čerstvý ananas nemá konkurenci, pokud jde o vůni. Má však ostřejší chuť, takže si musíme dát pozor zejména na koutky úst. Pokud bychom ukusovali z větších kusů, může nám šťáva podráždit kůži - což nevypadá hezky, bolí a trvá i několik dní. Problému se vyhneme, pokud jíme malé kousky.

Odlehčující ananasJen tak bez přísad, čerstvě rozkrojený, jej můžeme konzumovat průběžně během dne při uklízení nebo vaření. Pomůže nám vytrávit, vrátit kondici, maličko zhubnout nebo alespoň trošku vyhládnout a zbavit se pocitu přesycenosti (z ochutnávání cukroví). Nakrájíme ananas na kousky, šťávu slijeme a vypijeme - a kousky pořádáme během celého dne.

Sladký ananasPro děti ve sladší variantě můžeme dát kroužky na dezertní talířek a pokrýt je pevnou šlehačkou, vršek posypat čokoládovou rýží.

Sváteční smažený ananas Tentokrát použijeme ananas kompotovaný. Obalíme ananasové kroužky v těstíčku – a ne jen tak v ledajakém:

Potřebujeme: 8 plátků ananasu, hladká mouka (na obalení) 3 lžíce cukru, 2 lžičky skořice, olej nebo jiný tuk na smažení. Na těstíčko: 2 žloutky, 5 lžic hladké mouky, 2 bílky, 1 piva, 3 lžíce cukru.

Těstíčko připravíme v misce smícháním mouky, piva a žloutků. Tuto směs ve šlehači nebo ručně důkladně vyšleháme do hladkého těstíčka, které necháme 20 - 30 minut v chladu. Mezitím si připravíme ananas, kroužky necháme odkapat a dobře osušíme. Z bílků ušleháme sníh, postupně do něj přidáváme cukr a šleháme, až se cukr rozpustí a sníh je hodně pevný. Vezmeme těstíčko a sníh do něj rychle a lehce vmícháme. Ananas obalíme nejprve lehce v mouce. Necháme rozpálit tuk, ananas obalíme v těstíčku a smažíme. Pracujeme rychle, aby sníh v těstíčku nespadl. Plochý tác pokryjeme savým papírem, na který pokládáme osmažený ananas. Až se tuk vsákne, servírujeme na talířky a sypeme cukrem a podle chuti i skořicí.

-ag-Foto: Archiv In