Snad už dnes při současné nabídce vína neexistují ty typy oslav (Silvestr nevyjímaje), kdy se na stole objevila baterie lahví všeho druhu a pití bylo na prvním místě. Popíjení se jen tak nesouvisle a často nepromyšleně zakusovalo - chlebíčky, ovarem, buráky – vše bez ladu a skladu, bez přihlédnutí k odrůdě vína a k tomu, k čemu se to které víno nejlépe hodí, které pochoutky optimálně doprovodí. Neměli bychom se omezovat jenom na to obligátní „piješ červené, nebo bílé?“. Ve výběru vína bychom měli postupovat promyšleně a nákup plánovat už spolu s přípravou jídelních chodů.

Tip: k míse s rybami a mořskými plody je dobrá řecká Retsina s vůní smůly ze sudů, v nichž zrála. Toto bílé víno někomu zachutná napoprvé, někdo si na něj ale nezvykne – v zásobě tak máme i jiná bílá vína. Retsina bude výborná k rybám na různý způsob, uzeným chobotničkám, kalamárům, i ústřicím a mušlím. Ale také k zrajícím a plísňovým sýrům. Je cenově dostupná – sedmička se dostala už na cenu kolem 100 korun.

Uzená chuť i vůně...je na silvestrovské tabuli vítaná. Nabídnout můžeme studenou „uzenou“ mísu, kde se bude střídat uzený jazyk s vepřovým uzeným masem, a třeba také přidáme uzené krůtí stehno. Vše nakrájíme na tenké plátky, proložíme stonky petrželky a k míse přiložíme sadu mističek, do kterých dáme: smetanový křen, jablečný křen, jemnou i pikantní hořčici, sambal oelek nebo nějakou tu chilli omáčku, a také jemně nakrájenou cibulku. Každý stolovník si z nich naloží na talíř, co chce.

Tip: Uzený hovězí jazyk může být dobrým tipem, protože není tučný. Po uvaření jej ihned přendáme do hrnce se studenou vodou – pak nám půjde lehce sloupnout kůže. Vychlazený krájíme. Na mísu můžeme také dát uzená kuřecí stehýnka.

Nabídnout můžeme také lehčí variantu uzených pokrmů – uzené ryby (možná tentokrát vynecháme mastnější typy a také druhy s malými kostičkami) a také uzené mušle nebo chobotnice.

NákupyProtože toho na Silvestra opravdu mícháme dohromady mnoho, nepolevíme při posledním nákupu v roce v ostražitosti a dáme si v obchodě větší pozor na čerstvost potravin a také na jejich správné skladování. Je to těžké sledovat data spotřeby při uvažování o silvestrovském jídelníčku, ale vyplatí se to.

Bakteriím se nejlépe daří v uzených rybách, vejcích a výrobcích z nich, i třeba v mletém mase. Takže pokud plánujeme nějakou silvestrovskou pikantní pleskavicu nebo kebabčata, maso dobře vybereme. Opravdu nekupujme vejce volně se povalující na policích nebo na pultě (mají být po celou dobu až do konzumace, tedy i v obchodě skladována při teplotě maximálně +6 °C!).

Tip: Na silvestrovské tabuli kombinujeme jemné i ostré chuti, rozhodně dáme na stůl i zeleninový salát. Co ale tentokrát vynecháme, jsou hodně těžká a nadýmavá jídla – ta si necháme na jindy.

-ag-Foto: Archiv In