Vaření nás může přímo nadchnout, a to skoro stoprocentně, když se přestěhujeme do nového bytu nebo domu. Všechny kuchyňské vymoženosti, které byly dlouho jenom na papíru a které jsme probírali s architektem v kuchyňském studiu, se najednou zhmotnily a my jsme se náhle ocitli mezi nejmodernější technikou. Ona krásná supermoderní kuchyně je nejen krásná pro oči, rozhodně povzbuzuje i ke kuchařským experimentů a vůbec k tomu, abychom se tady více zdržovali. Protože všechno jde jaksi samo, všechno trvá mnohem kratší dobu než dříve a všechno je tu zařízeno nadmíru pohodlně.

V nové kuchyni se prostě člověk cítí jinak; a tak se občas stane, že rozjede vaření, pečení, grilování opravdu ve velkém. Nadšení pak vydrží tím déle, čím dokonalejší máme pomocníky (velké i malé spotřebiče) a tudíž i mnohem méně nudné a rutinní práce – více času zbude na tu kreativní činnost.

Náhle máme kolem sebe spoustu místa a volného prostoru a začneme třeba péct a zavařovat, ačkoliv jsem k tomu doposud (rozuměj ve staré malé kuchyni) vůbec neinklinovali a mysleli jsme si o sobě, že k tomu ani nemáme ten pravý vztah. A není také divu, na sotva 70 - 80 cm dlouhém pultíku, kolem malého dřezu a na malém stolku se těžko člověk rozmáchne k nějaké pořádné práci. Najednou ale máme nejen nové spotřebiče – ale také krásně dlouhé pracovní desky, a k nim třeba ještě mobilní pracovní stůl a různé odkladní stolečky a kontejnery, po ruce je prostorná spíž...

Z malé tmavé kuchyňky jsme sice jakoby přišli přímo do tanečního sálu, kde najednou při vaření máme pocit, že se paradoxně mnohem méně naběháme. To proto, že v nové kuchyni by měla být na sebe maximálně logicky navázána jednotlivá pracovní místa tak, abychom nemuseli udělat zbytečný krok. Vždyť i například 4 kroky navíc znamenají v součtu týdne nebo měsíce poměrně hodně, ne že by chůze nebyla zdravá, ale rozhodně tomu tak není v kuchyni. V kuchyni zdržuje a věčným popocházením máme tendenci si pro ušetření času pokládat věci na půl cesty, blíže k centru přípravy jídla a tedy pořád někam jinam. Výsledkem je, že věci neukládáme průběžně při vaření, ale nakonec máme všechno na pracovním pultě a musíme přidat ještě trochu času, abychom všechno uklidili na místo.

Tomuto se tedy v nové kuchyni snažíme vyvarovat především. -ag-Foto: Archiv In