Říká se o ní, že by měla být černá jako noc, horká jako vášeň a sladká jako láska. Stala se samozřejmou součástí našeho života, její zarputilí příznivci vypijí i několik šálků denně. Aby nám zachutnala, je důležité ji správně připravit. Způsobů existuje hned několik.

K přípravě dobré kávy je nutné splnit dvě podmínky – opatřit kvalitní kávová zrnka a vhodný přístroj pro jejich zpracování.

Na jaký způsob?Nejstarším způsobem, bohužel i dnes užívaným, je klasická turecká káva – namletá káva zalitá vroucí vodou. Pomineme-li její chuť, měli bychom alespoň zvážit rizika spojená s konzumací. Při pití se totiž zrnka z kávové usedliny dostanou do žaludku a střev, kde naleptají sliznici. Necháme-li kávu déle stát, dostanou se do vody polyaromatické uhlovodíky vyvolávající rakovinu. Proto je vhodné pořídit si domů některý z přístrojů, ve kterém lze připravit kávu kvalitní.

Místo v domácnostech získaly před mnoha lety kávovary na překapávanou kávu. V nich voda přes kávu proteče, takže výsledek je závislý na množství vody a kávy, které dáme do přístroje. Některé typy jsou vybaveny aromafiltrem zabezpečujícím stálost vůně, kterou lze následně udržet v hermeticky uzavřené konvici. Rychle si můžeme doma kávu připravit také v pressovaru. Do zařízení nalijeme vodu a do sítka nasypeme kávu, postavíme na vařič a čekáme, až se voda začne vařit. Tehdy se přes kávu překape přímo do konvice a my ji můžeme podávat. Kávu připravíme také v pressovači - jednoduchá nádoba s jemným sítkem, které stlačíme chvilku po tom, co zalijeme namletou kávu vroucí vodou. Usedlina je stlačená ke dnu a my si můžeme v klidu černou kávu nalít.

Káva připravená pod tlakemNejkvalitnější přípravu kávy umožňují přístroje, ve kterých se káva připravuje pod tlakem. Původně se přístroje používaly pouze v profesionálním sektoru. Výrobci je minimalizovali, a tak je možné využívat je v domácnosti.

Základním modelem jsou přístroje s bajonetem, do kterého vkládáme kávu, přes kterou se pod tlakem procedí voda. Při jejich výběru je nutné dbát na mikrostrukturu sítka, která by měla být co nejjemnější, a dostatečný tlak pumpy, pod kterým se káva připravuje. Standardně bývá okolo 15 barů. Existují i modely, do kterých se vkládá kávová kapse.

Domů si můžeme pořídit také přístroj, ve kterém se káva rovnou umele. Do zásobníku se sypou celá zrnka, která se podle nastavení umelou najemno nebo nahrubo, zároveň uživatel určí množství kávy a vody. Tak můžeme podle chuti připravit slabý, střední nebo silný nápoj. Součástí espresa je také napěňovací tryska na mléko, které můžeme nalít do kávy a posypat skořicí. Získáme tak výborné cappuccino.

Je dobrá?Při přípravě espresa káva uvolňuje olejové a tukové substance, takže na povrchu vzniká pěna, takzvaná crema. Podle ní se pozná kvalita vyrobené kávy. Crema by měla být napěněná, mít lehkou strukturu a dlouho držet. Až podle cukru, kterým si espreso dochutíme, poznáme kvalitu. Pokud cukr zůstane na několik vteřin na pevné pěně ležet, je zřejmé, že crema je dokonalá.

Druhy kávyCoffea arabica – arabica: Z arabského kávovníku je přibližně 75 % světové produkce kávy. Zrnka mají nízký obsah kofeinu, káva má jemné aroma.Coffea robusta – robusta: Kávová zrnka nejsou tak kvalitní jako z arabiky, zrnka obsahují 2 až 3násobné množství kofeinu. Sklizeň představuje asi 25 % světové produkce. Káva má výraznou chuť.Coffea liberica: Liberijský kávovník se pěstuje v nevýznamném měřítku a jeho velká, nahořklá zrnka se používají zejména do směsí.

Instantní kávaV roce 1901 vyrobil japonský chemik Satori Kato, žijící v USA, první rozpustnou kávu.V roce 1906 připravil chemik G. Washington vylepšenou verzi. Pila ji americká armáda během války.V roce 1938 vznikla instantní káva tak, jak ji známe dnes. Vyrobila ji firma Nestlé a dostala název Nescafé.-td-Foto: Archiv In, archiv