Pod všemi těmito názvy najdeme jednu věc: nadmíru praktického kuchyňského pomocníka. Hlavně za nevlídného a temného zimního rána oceníme rychlou teplou snídani. Příprava ovšem nesmí zabrat moc času. Taková křupavá, dobře namazaná topinka s kávou nebo čajem je proto ideální řešení. Čas nezabere a ranní nevalnou náladu umí pozvednout. Křupavý toustík je v pár vteřinách hotový a variací na to, čím jej ochutit, je nepřeberně.

Opékač je ale také přítelem rychlých a dobrých večeří. A zdravých – pokud připravíme zdravé pomazánky a topinky nezapomeneme obložit také zeleninou. A ještě něco – milovníkům teplých večeří můžeme říci, že opékač připraví i teplou večeři, která je hotová v mžiku (pokud ovšem někdo pod termínem „teplá večeře“ nechápe ortodoxně pouze a jenom omáčku, knedlík a podobné věci). S opékačem a malou zásobou toustového chleba nás také nezaskočí žádná návštěva.

Opékač topinek je jedním z cenově nejdostupnějších „malých“ spotřebičů, patří také v kuchyních k nejužívanějším. Pokud se pro něj rozhodneme nebo chceme vyměnit starý za nový – vybírat je rozhodně z čeho. Na našem trhu se setkáme s opravdu širokou nabídkou. Zkusili jsme to jenom přibližně spočítat a našli jsme nejméně 40 typů od různých (domácích i zahraničních) výrobců.

Ceny opékačů topinek začínají na nějakých 500 korunách (ale najdeme i velmi levný přístroj za přibližně 300,- Kč), nejběžněji dostaneme topinkovač v ceně kolem 1500 korun a ceny většinou končí asi na 2000 korunách.

V kvalitě těchto malých spotřebičů jsou ovšem výjimky – opékač topinek můžeme totiž pořídit klidně i za celých 4000 korun. Ten je už ovšem na poněkud jiné úrovni, jak vzhledově, tak svými funkcemi. S plátkem obyčejného chleba už umí udělat úplné divy. Výsledek je ovšem potom zase jenom topinka – ale nespálená, dokonale propečená, ať ji ukrojíme jakkoliv silnou a třeba i nakřivo.