Co je to consommé šálek? V tom nám v některé restauraci přinesou hovězí polévku, což je také francouzský překlad. A bujónový šálek? Jsou to tedy opět nádoby nějak související s polévkou. Kromě dvou největších typově odlišných skupin – talíře ve tvaru širší mísy a talíře s okrajem, jsou tu ještě další. S jakými dalšími typy talířů, misek a šálků se tedy můžeme setkat doma nebo v restauraci? Hotová polévka se přelévá do velké polévkové mísy s poklicí. Na stůl se ale většinou klade jenom při slavnostních příležitostech, kdy si z ní každý nabírá sám, případně se toho ujme jedna osoba u tabule. Jinak v restauracích nám polévku přinesou na malých hlubších miskách. Tu položí na plochý talíř, který je na stole před námi. Nebo polévku přinesou v bujónových šálcích a před námi ji přelijí. Tentokrát do hlubokého talíře, který je opět na stole před námi. V podniku nižší cenové kategorie se musíme spokojit s tím, že nám přinesou polévku již nalitou v obyčejném hlubokém talíři. Vraťme se ale ještě na chvíli do lepšího podniku, k tomu, co nás tam může překvapit. Třeba užší a vyšší speciální šálek, který nám přinesou, pokud si objednáme želví polévku. Tzv. consommé šálek je proti šálku polévkovému zase hlubší a objemnější. Další variantou, se kterou se v restauraci můžeme setkat, je takzvaná polévková miska; je to hluboký talíř s rovným dnem a takřka kolmými stěnami. Jedlé talíře Těmi na stole své hosty vždycky neomylně překvapíme. Klasikou je malý kulatý vydlabaný bochník chleba, ve kterém při slavnostnějších příležitostech předkládáme guláš. Takto servírované jídlo si ale můžeme objednat i v nejedné restauraci, kde tvoří oblíbenou a atraktivní součást jídelního lístku. Talíře malované Ale co doma? Když už je stolování poněkud fádní, není nic jednoduššího, než si pořídit pár barevných talířů, z nichž bude chutnat i dětem, které jsou jinak zarytými nepřáteli polévky. Talíře veselé a přinášející vždy dobrou náladu jsou talíře v „jarních“ barvách, kombinující žlutou, odstíny oranžové a zelenou ve světlém odstínu osení. Efektní je to zejména v kruhovém dekoru, kdy se barvy v kruzích střídají, točí se od okraje ke středu, kde jsou nejintenzivnější a vytvářejí duhový efekt. Kapitolou sama pro sebe jsou celodekorované talíře, jako jejich zástupce můžeme jmenovat třeba takový fenomén, jako je „cibulák“. -ag-