Známější i méně známé směsi koření

Známější i méně známé směsi koření

Nejoblíbenější je momentálně u nás z cizích kuchyní jednoznačně italská a čínská - vedou o celou délku před kuchyněmi jiných národů. Ale co další gastronomie? Trochu známe kuchyni mexickou a indickou. Zato to, co pochází ze Severní Ameriky, je nám trochu vzdálené. Přibližme si některé z chutí těchto kuchyní...

Nejoblíbenější je momentálně u nás z cizích kuchyní jednoznačně italská a čínská - vedou o celou délku před kuchyněmi jiných národů. Ale co další gastronomie? Trochu známe kuchyni mexickou a indickou. Zato to, co pochází ze Severní Ameriky, je nám trochu vzdálené. Přibližme si některé z chutí těchto kuchyní prostřednictvím koření, které si můžeme koupit nebo namíchat.

Vaříte po mexicku? Oblíbili jste si restauranty, které nesou název tex-mex? Pokud tato jídla zkoušíte také doma, budete potřebovat možná směs na ďábelská křidýlka. Ta chutnají skoro každému, ale je těžké se trefit do té správně ostré, zároveň nakyslé i trochu sladké marinády. Takže dobrá zpráva - taková směs se dá koupit hotová v sáčku.

Chilli con carne - opět koření jako sypká směs, které použijeme při přípravě národního mexického pokrmu stejného názvu. Chilli con carne dělají Mexičané z cibule, rajčat a hovězího masa. Autenticitu jídlu zkusíme dodat oním správně namíchaným kořením, které rovněž jednoduše zakoupíme v každém supermarketu.

Pokud jsme snad vyznavači kuchyně indické, která ovšem ještě v našich zemích není tak známá, ale ani zprofanovaná, budeme potřebovat úplně jiné koření. Kromě hojně využívaného jogurtu užívá indická kuchyně také kořenní curry, které už za mnoho let u nás zdomácnělo. Většinou se tato směs skládá ze žluté kurkumy (která dává celé směsi typickou barvu), dále je tu zázvor, kardamom, koriandr, kmín, muškátový květ, hřebíček, pepř a skořice. To jsou ingredience, které můžeme zkusit smíchat, pokud si snad budeme chtít namíchat curry vlastní. Otázkou tu ovšem bude poměr jednotlivých složek - je to prostor pro experiment. Kdybychom chtěli koření pálivější, dává se ještě římský kmín, cayenský pepř, rozmarýn, pálivá paprika a pískavice. Curry běžně dáváme do rýže a k masu, ale využívá se i v přípravě omáček, ryb a polévek.

Máme-li chuť na velmi pikantní rýži, indická kuchyně k její přípravě používá směs koření zvanou Tridschataka. Skládá se ze zázvoru, černého a dlouhého pepře.

Pokud nás inspirovalo něco z kuchyně USA, jistě si zakoupíme nějaký ten dip. Používá se k ochucení sýrů a tvarohů, i pomazánek na bázi tvarohu. Obsahuje různé složky, mezi nimiž například vyniká křen nebo cibule.

Původ koření na dýni (nebo spíše na sladké pokrmy z dýně) je opět v USA; a toto koření voní hlavně po skořici a zázvoru. Podobné složení má koření do ovocných želé, past a jiných ovocných dobrot. Ochutit si jím můžeme meruňkové nebo jablečné pyré a podobně. Základ tvoří skořice, hřebíček, muškátový květ, zázvor a nové koření.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

vědecké výzkumydestpočasí

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Skleněný obklad na záda kuchyně, Schodiště a kuchyňská linka.