Většina z nich k nám přicestovala až z Indie. Velmi rychle u nás však zdomácněly a staly se běžnou surovinou naší kuchyně. Dají se připravovat na mnoho způsobů. Můžeme si z nich připravit chutný salát, podávat je jako hlavní chod nebo třeba jen jako přílohu. Pro inspiraci přinášíme pár receptů, které určitě stojí za to vyzkoušet. Nejprve trochu netradiční klasiky Hrachové karbanátky - 30 dkg zeleného hrachu, 1 rohlík, 1 dl vody, 5 dkg cibule, 4 polévkové lžíce oleje, 1 vejce, 1 polévková lžíce sójové mouky, 2 lžíce hladké mouky, špetka majoránky, 1 čajová lžička soli, 5 stroužků česneku, strouhanka na obalení, petrželová nať. Hrách nejprve namočíme (nejlépe přes noc) a druhý den ho uvaříme v neosolené vodě do měkka. V mixéru ho s vodou rozmixujeme a smícháme s ostatními přísadami. Ze směsi formujeme karbanátky a obalujeme ve strouhance. Osmažíme je po obou stranách na oleji a necháme okapat na ubrouscích. Jako přílohu používáme rýži nebo brambory sypané petrželkou a zeleninový salát. Pučálka z čočky - 30 dkg čočky, 3 - 4 lžíce krystalového cukru (dle chuti), případně sůl, zelené koření, nejlépe dobromysl, mletá paprika, majoránka, sušený česnek. Čočku namočíme na 3 - 5 dnů, vodu vyměňujeme. Čočka by měla být dostatečně vlhká, ale ne přemokřená, aby měla ideální podmínky ke klíčení. Vhodné je také nechat ji klíčit na misce s vatou nasáklou vodou. Když čočka vyklíčí, osmahneme ji na trošce cukru, případně ji nesladíme vůbec a smažíme na trošce oleje se solí a s kořením. Fazolový krém - 30 dkg bílých fazolí, 15 dkg másla, 8 dkg cukru, vanilkový cukr, 1 lžíce rumu, ušlehaný sníh z 1 bílku a 1 lžíce cukru, 3 lžíce marmelády (nejlépe rybízové), šlehačka. Fazole uvařené do měkka umeleme či rozmixujeme do hladka. Utřeme cukr s máslem, přidáme rozmixované fazole a vanilkový cukr, rum a sníh z bílku. Do misek dáme marmeládu, na ni fazolový krém a vršek krému ozdobíme šlehačkou. A nakonec trochu exotiky Fazole s bílým jogurtem po Srbsku - 50 dkg fazolí, 2 lžíce vepřového sádla, 1/2 l bílého jogurtu, 5 stroužků česneku, 1/2 lžičky mleté papriky, sůl. Předem namočené fazole uvaříme do měkka. V kastrole rozehřejeme sádlo, přidáme mletou papriku, fazole a podusíme. Poté je přendáme do zapékací misky, přelijeme bílým jogurtem smíchaným s česnekem utřeným se solí a dáme vše zapéct do trouby. Podáváme s chlebem nebo s brambory. Cizrna s kokosem z Kašmíru - 30 dkg cizrny, 1 středně velká cibule, několik koriandrových listů (lze nahradit petrželovou natí), 1 polévková lžíce strouhaného kokosu, 2 zelené pálivé papriky, 1 lžička hořčičných semínek, 1 lžička kmínu, sůl, 3 polévkové lžíce oleje. Cizrnu po namočení uvaříme do měkka. Cibuli a papriky nakrájíme na malé kousky a koriandrové listy nasekáme nadrobno. Cibuli osmahneme na oleji, přidáme papriky, hořčičná semínka, kmín a sůl. Když semínka začnou praskat, vmícháme luštěninu a dusíme asi 10 minut. Přidáme kokos a koriandr, nádobu pečlivě přikryjeme a vše společně vaříme asi 5 minut. Podáváme s rýží nebo s plackami vytvořenými z hladké mouky a vody a smaženými nasucho. Dobrou chuť! -daš-