Nápoje na ledový víkend

Nápoje na ledový víkend

Potácíme se tak trochu mezi třeskutou zimou, která jako by neměla konce, a mezi už pomalu nastupující jarní únavou. Motto víkendu, ale i celého nadcházejícího týdne by proto mělo znít: minerály, vitamíny, lehká strava. Ale velká zima a závěje sněhu v nás přece jenom především probouzejí chuť na něco pro zahřátí....

Potácíme se tak trochu mezi třeskutou zimou, která jako by neměla konce, a mezi už pomalu nastupující jarní únavou. Motto víkendu, ale i celého nadcházejícího týdne by proto mělo znít: minerály, vitamíny, lehká strava. Ale velká zima a závěje sněhu v nás přece jenom především probouzejí chuť na něco pro zahřátí. Nemusí to být zrovna grog ani klasické svařené víno; právě k němu se dá přidat ještě další alkohol, který víno chuťově modifikuje, ale zároveň jeho účinky zesílí. Sáhneme-li například na sever do skandinávské kuchyně, máme tady recept na silný hřejivý nápoj Glögg, spočívající ve svaření dvou druhů alkoholu najednou.

Glögg
Potřebujeme:
1 litr červeného vína, 1/2-1 dcl vodky, 2 hřebíčky, 2 - 3 kousky lámané skořice, 5 zrnek celého kardamomu, hrst hrozinek, 10 loupaných mandlí, 2 lžíce cukru – případně ještě další cukr na doslazení.

Postup: veškeré ingredience dáme do nerezového hrnce a přivedeme k varu. Podle chuti ještě případně dosladíme a cukr necháme rozpustit. Ihned odstavíme z ohně. Ještě horký nápoj naléváme – nejlépe do vysokých pohárů ze silného skla nebo do malých kameninových hrnečků či džbánečků.

Svařené víno s ginem či borovičkou
V tomto předpisu se vaří jen víno, destilát se potom přilévá do svařeného nápoje. Rozpis je orientační – ingredience přidáváme podle chuti. Na litr vína počítáme asi 1 dcl ginu či borovičky.

Do nerez hrnku nasypeme trochu cukru a necháme zkaramelizovat. Zalijeme 1 dcl vody a mícháme. Přidáme hřebíček, kousky skořice, kousek vanilkového lusku a maličko citronové kůry (na jemném struhadélku jednou dvakrát nad hrnkem strouhneme do kůry). Všechno dvě minuty povaříme, potom přilijeme červené víno a necháme opět dojít k varu. Stáhneme z ohně a přecedíme. Vlijeme do silnostěnných skleněných pohárů a dolijeme ginem nebo borovičkou.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bytového jádra, designové úpravy bytu, Celková rekonstrukce bytu.