Koření kolem nás

Koření kolem nás

Koření je kolem nás stále více a více. A to jak jednotlivých druhů, tak i složitých kořenících směsí. Ty se liší nejen podle toho, na jaké finální jídlo budeme koření používat (koření na špagety či pizzu, dále pak gulášové, grilovací, paštikové koření), ale také přímo podle druhů masa, na které je směska určena....

Koření je kolem nás stále více a více. A to jak jednotlivých druhů, tak i složitých kořenících směsí. Ty se liší nejen podle toho, na jaké finální jídlo budeme koření používat (koření na špagety či pizzu, dále pak gulášové, grilovací, paštikové koření), ale také přímo podle druhů masa, na které je směska určena.

Každý druh masa má jinou a jinak výraznou výchozí chuť. A tak musí být rozdílná i kořenící směs. Jiná se používá na kuře, jiná na méně výrazné maso krůtí. Výraznější směsi potřebujeme k masu telecímu, specifické musí být koření na skopové a ostřejší koření vyžaduje maso hovězí. Na posledním příkladu si můžeme dokumentovat šíři druhů koření, které se k hovězímu masu uplatňují. Přidává se kombinace majoránky, saturejky, bazalky, tymiánu, šalvěje a rozmarýny. Tyto byliny užíváme k hovězímu masu všeobecně – k pečenému, dušenému i vařenému. Do omáček určeným k hovězímu masu ale přidáváme ještě něco navíc, co chuť masa ještě silněji podpoří: chilli, jalovec, bobkový list, černý pepř, koriandr, skořice, hřebíček, hořčičné semínko a může to být i zázvor a nové koření. Dokonale musí být poskládaná směs na tu nejlepší svíčkovou. Bifteky chtějí taky své, přičemž někdy je ale nejlepší ten nejjednodušší způsob - jak dosvědčuje biftek na zeleném pepři.

V supermarketech i ve specializovaných prodejnách stále nacházíme něco nového - vyrábějí se stále rafinovanější směsi suchého koření i nové druhy tekutých dochucovadel a omáček. Každá národní kuchyně má svou základní sadu koření; k tomuto základu pak individuálně přistupuje různé koření odpovídající oblíbeným pokrmům. Osvědčené bylinky ze zahrádek našich babiček můžeme kupovat po celý rok čerstvé v malých květináčcích. Pak je tu koření v určité době více či méně užívané podle toho, jak je oblíbená ta která národní kuchyně.
Z italské kuchyně dnes už zcela běžně skladujeme spousty oregána a bazalky, olivový olej, sušené nebo čerstvé feferonky i hotové omáčky, jako je pesto.

Vaříme–li občas po mexicku, musíme mít po ruce v kuchyni rozhodně lahvičky s omáčkou z červených i zelených rajčat.

S oblibou orientální kuchyně se nám domácí zásoby koření rozšiřují o nejrůznější sojové a chilli omáčky, domácí i exotické sušené houby a různé druhy velmi zdravých mořských řas.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

historiejidloKuchařka

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky.