Některé druhy koření potřebujeme na dvou místech: na pracovní ploše kuchyňské linky, kde kořeníme pokrmy v průběhu vaření, a potom na jídelním stole, kde slouží k dochucování pokrmů. U stolu je u kořenek důležitá funkce estetická, okrasná. Při slavnostnějším stolování oceníme krásné a originální tvary i materiály kořenek. Myslet ale musíme také na funkčnost nádobek – a to už při jejich koupi. Zejména kořenky na tekutá koření nesmějí být vratké, dózy nebo džbánečky s octem a olejem na saláty musí stát stabilně na stole. Jiná tekutá koření nepřeléváme - na stůl jdou přímo v originálním balení. To platí pro kečupy, tabasco, sójové a chilli omáčky a podobně. K celé takové stolní výbavě ještě patří mlýnek na pepř. Takovýto nesourodý soubor nádobek potřebuje sjednotit, což nejlépe zajistí oválný nerezový nebo stříbrný tácek, kam to všechno naskládáme. Na sůl, pepř, ocet a olej jsou ke koupi hotové elegantní sety, v nichž je mlýnek na pepř, slánka, džbánečky na ocet a olej a podtácek. Na něm je ještě místo na další dochucovadla. V případech méně slavnostního stolování, kdy prostíráme snídani třeba na baru přiléhajícím k pracovní ploše, využijeme kořenek, které máme při ruce během vaření. Elegantnějším řešením je kořenit si jídlo přímo z poliček umístěných na multifunkčním sloupu, zakotveném ve stropě a v barové desce. Na sloupu jsou v několika otočných kruhových patrech umístěny kořenky. Patra mohou být drátěná, dřevěná nebo skleněná, takže celý sloup se dá dobře sladit s dominantním materiálem naší kuchyně. Tím, že jsou poličky otočné, jsou i kořenky „mobilní“ a dosažitelné jak pro kuchaře, tak na druhé straně pro strávníky u baru. Kořenky na sloup můžeme umístit třeba podle jednotlivých kulinářských oblastí nebo podle velikosti a vratkosti kořenek. V „přízemí“ tak může být koření orientální včetně sójových omáček, anebo všechno koření ve skleněných obalech. Ve vyšším patře umístíme mlýnky, koření na mexickou, čínskou a italskou kuchyni, ještě výše naťové koření. Nejpohodlněji musí být dosažitelná samozřejmě sůl. -ag-