V nekončící zimě bychom svou kuchyni měli přímo zavalit vitamíny. Ne v podobě tablet, ale v oko povznášející záplavě zelené, červené, žluté i oranžové zeleniny. Při každodenním odhazování sněhu se nechce ani věřit, že Velikonoce jsou za dva týdny a jak se zdá, jaro si zatím musíme udělat jenom sami v kuchyni a v teple za oknem.

Pro začátek můžeme rychlit natě – odříznutý svršek bulvy celeru, petrželového kořene, cibule i česnek brzy vyraší a narostlou nať využijeme do salátů, pomazánek, polévek i vaječných jídel. Celer a petržel necháme na ploché misce s malou vrstvou vody, česnek a cibulku zasadíme do zeminy v malých květináčcích. Miska s rychlenou řeřichou přinese nejen další vitamíny, ale rozšíří „jedlou“ zelenou plochu v kuchyni.

Na stole nezapomeneme nechat velkou mísu s ovocem - banány, citrusy a lákavě naleštěná jablka tak budou stále na očích. Pohled na ně přivábí členy rodiny, kteří po takto servírovaném a až na stůl přinesenému ovoci sáhnou mnohem raději, než by se je vydali hledat někam do spíže.

Salátové experimenty

Do jídelníčku nyní zařadíme častěji brokolici a to v co nejšetrnější úpravě – tedy syrovou nebo lehce připravenou v páře. Salát či hlavní chod s brambory nám opět přidá něco potřebných vitamínů a minerálů.

Dokonale využijeme v tomto období velmi zdravé zelí i kapustu, kterou si můžeme připravit velmi nalehko, dietně a zdravě. Povaříme vnitřní jemné listy ve slané vodě, vychladíme je a připravíme z nich salát. Pokrájíme na jemné proužky a kombinujeme s na hrubo nastrouhaným celerem, mrkví. Na zálivku použijeme olivový olej, vinný ocet a hrubě mletý bílý pepř.

Podobně si počínáme se zelím – povaříme kus červeného a kus bílého zelí, obojí opět jemně pokrájíme, přidáme velmi jemně pokrájenou cibulku, osolíme a zalijeme rozškvařenou slaninou. Přidáme trošku čerstvě mletého černého pepře.

Po krátké době experimentů si sami vytvoříme ideální salátové kombinace právě pro nás. Salát se skládá z mnoha složek, přičemž někomu může třeba jenom jedna z nich vadit. Nejen chuťově, ale může třeba působit zažívací problémy - příště ji tedy vynecháme a salát kombinujeme jinak. -ag-