Velikonoční jídelníček a tradice

Velikonoční jídelníček a tradice

Velikonoce – veselé jarní svátky, které u nás vítají jaro, hýří barvami a přináší nový život. Svátky, na které se patří řádně se připravit, abychom si jich užili, jak se patří. br/> Velikonoce neznamenají jen pondělní pomlázku, začínají mnohem dříve, a to již tímto čtvrtkem, tak zvaným zeleným. Tak honem honem, ať se...

Velikonoce – veselé jarní svátky, které u nás vítají jaro, hýří barvami a přináší nový život. Svátky, na které se patří řádně se připravit, abychom si jich užili, jak se patří.

Velikonoce neznamenají jen pondělní pomlázku, začínají mnohem dříve, a to již tímto čtvrtkem, tak zvaným zeleným. Tak honem honem, ať se stihneme na tyto jarní svátky opravdu dobře připravit a pochutnat si na velikonočních dobrotách.

Zelený čtvrtek
Dle lidové tradice bychom měli v tento den sníst něco zeleného, neboť se traduje, že i Ježíš Kristus jedl při poslední večeři bylinkový salát zakapaný olivovým olejem. Nechme se tedy i my inspirovat a připravme si v tento den něco dobrého, třeba salát z hlávkového salátu, špenátu nebo úplně nejlépe z darů jarní přírody – čerstvých pampeliškových lístků, mladých čerstvých kopřiv. Pokud tedy do té doby vyraší.

Velký pátek
Chceme-li v tento den dodržet tradici, pak ve svém jídle vynechejme maso. Velký pátek připomíná smutný den Kristova umučení a katolíci tento den nemají od 14 let jíst maso a starší 18 let se pak smějí najíst do sytosti jen jednou denně. Však si tento půst vynahradíme v následujících dnech a uděláme jen dobře, pokud svůj organismus před hodováním řádně odlehčíme. No a večer se už můžeme vrhnout do pečení tradičního velikonočního beránka, třeba právě podle následujícího receptu.


Bílá sobota
Další den nás přivítá Bílá sobota, v kterou se světil oheň, který si dříve hospodyně přinášely do svých vymetených kamen, aby se jim celý rok dařilo v kuchyni. Na Bílou sobotu si můžeme upéct třeba vinnou klobásu nebo velikonoční mazanec. Někde se také připravuje staročeské pečivo medovec. V podstatě jde o měkký vyšší perník pečený v pekáči, který se polévá cukrovo-citrónovou polevou a krájí na kostky. K obědu bývalo zvykem péci roládu z mletého masa nebo kousek skopového se špenátem či jen tak na česneku.

Velikonoční neděle
Den z mrtvých vstání Ježíše Krista. Den plný veselí - světí se beránci, mazance i nabarvená vajíčka, případně také víno a pivo. Jako slavnostní oběd se podává velikonoční nádivka z uzeného a drůbežího pečeného masa, z vajíček, housek a především z mladých bylinek a z kopřiv.
Večer ještě můžeme pro koledníky přichystat jidášky. Malé šnečky z kynutého těsta, které si dříve vychladlé mazávali medem. Když se dobře upečou, jsou měkké a voňavé i několik dní.

A ty si upečeme z 30 dkg hladké mouky, 20 dkg hrubé mouky, 10 dkg másla, 8 dkg cukru, 2 žloutků, 3 dkg droždí, asi 2 dl mléka, 1 vejce, citrónové kůry, soli, případně medu. Rozdrobíme droždí, smícháme je s cukrem, až se rozpustí, pak přidáme 3 lžíce vlažného mléka a 1 lžíci mouky, zamícháme a necháme v teple přikryté utěrkou vykynout. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme žloutky, prosátou mouku, strouhanou citrónovou kůru a vykynutý kvásek. Vše smícháme a přidáváním vlažného mléka zaděláme tužší těsto. Dobře propracujeme a necháme vykynout. Pak z těsta uděláme několik stejných dílů, ty nakrájíme na stejné malé dílky a z těch vyválíme hada, kterého stáčíme do tvaru šnečích ulit. Po vykynutí je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Můžeme je případně po vychladnutí před podáváním dle chuti mazat medem.

A než se nadějeme, budeme mít Velikonoční pondělí, poslední den Velikonoc.

-daš-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bytového jádra, Rekonstrukce kanceláře/ateliéru, Rekonstrukce bezbariérová koupelny.