„Béčkový deficit“ a co s ním

„Béčkový deficit“ a co s ním

Dobré nervy, dobrá nálada a dobré trávení, k tomu pocit svěžesti - tak vypadá člověk, který zřejmě má dostatek tiaminu – vitaminu B1. Projevy jeho nedostatku naopak mohou být nespavost, nesoustředěnost, problémy se žaludkem. Vitamin se nedá v těle skladovat na horší časy, a tak jej musíme pravidelně dodávat. Obsahuje...

Dobré nervy, dobrá nálada a dobré trávení, k tomu pocit svěžesti - tak vypadá člověk, který zřejmě má dostatek tiaminu – vitaminu B1. Projevy jeho nedostatku naopak mohou být nespavost, nesoustředěnost, problémy se žaludkem. Vitamin se nedá v těle skladovat na horší časy, a tak jej musíme pravidelně dodávat. Obsahuje jej obligátní skupina jídel – kvasnice, játra, pšeničné klíčky, otruby..., dále je to zelenina jako třeba chřest a také neloupaná rýže, kterou bychom do jídelníčku měli zařadit poměrně často. Stejně jako syrové ovesné vločky – proto je vhodné ranní müsli z namočených vloček s medem a sušeným ovocem (také výborný zdroj tiaminu).

Vitamin B2 neboli riboflavin potřebujeme, aby se nám netvořily problémy s pokožkou, nemastily vlasy, ale je důležitý z mnoha dalších hledisek, riboflavin upravuje energetické procesy v těle. Obsahují jej opět výše uvedená jídla, ke kterým můžeme ještě přiřadit ryby, vlašské ořechy nebo tvaroh.

Vitamin B3 (niacin) je nutný pro činnost mozku. Jeho zásobu doplníme, pokud si dáme tuňáka nebo maso, fazole, játra nebo arašídy.

Vitamin B6 - pokud si často dáváme bramborová nebo fazolová jídla, máme o dostatek tohoto vitaminu vystaráno. Projevy jeho nedostatku jsou ale různorodé – proto když se začínají projevovat problémy se spánkem, soustředěním, pletí, nehty, vlasy, nejprve pomyslíme na svůj jídelníček.

Můžeme začít polykat tablety pyridoxinu nebo rovnou B komplexu, ale vždycky pro organismus výhodnější a pro nás chutnější a příjemnější je dát si navečer celozrnný rohlík nebo zamíchat do ranní cereální kaše ovesné klíčky, případně otruby. Dále si k večeři občas můžeme dopřát nějakou minutku z jater (případně z nich udělat delikátnější či pikantnější „čínu“) nebo si připravit pomazánku z vajec a droždí. Tu můžeme doplnit bylinkami nebo sekanou natí, ale také třeba rozinkami nebo mandlemi.

Vejce si na nějakou dobu můžeme dopřát v trochu větším množství – a stejně to zřejmě brzy uděláme, protože blížící se Velikonoce nám jich přinesou hojnost.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

televize

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně,televize.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, Schodiště a kuchyňská linka, návrh a výroba kuchyňské linky.