Tradiční velikonoční pečivo

S velikonocemi je nerozlučně spojený mazanec sypaný mandlemi, stejně tak jako s vánočním hodováním vánočka. Stejné nebo skoro stejné těsto, ale rozličné zpracování a proto různý výsledek a rozdílná chuť. Pokud je mazanec (neboli bochánek) sušší, drobivý a vůbec průměrný, po dvou dnech budeme mít „mazancových“ snídaní...

S velikonocemi je nerozlučně spojený mazanec sypaný mandlemi, stejně tak jako s vánočním hodováním vánočka. Stejné nebo skoro stejné těsto, ale rozličné zpracování a proto různý výsledek a rozdílná chuť. Pokud je mazanec (neboli bochánek) sušší, drobivý a vůbec průměrný, po dvou dnech budeme mít „mazancových“ snídaní dost a přejdeme na trochu jiné pečivo.

Během následujících svátků si totiž užijeme také třeného nebo piškotového těsta – a to v další nezbytné velikonoční podobě – je to velikonoční beránek pečený ve formě, vyklopený a s menší či větší fantazií přizdobený. Obarvený cukrovou polevou na bílo a se snítkou myrty v puse, nebo jen pocukrovaný a usazený v osení se zelenou mašlí kolem krku, anebo celý převlečený do čokoládové polevy.

Pokud najdeme tu správnou formu, vytvořit můžeme také pečenou piškotovou kvočnu. Kolem ní na velkou mísu už jen zbývá umístit hromady barevných vařených vajíček . Pátrat po formách se ještě můžeme vydat mezi nabídku silikonových forem, kde se hodně rozšířil sortiment tvarů.

Velikonoční bábovka
Pokud nejsme na tradice a držíme se svého nejoblíbenějšího tvaru pečiva, kterým je bábovka, i tu můžeme připodobnit do velikonoční podoby. Bábovka je vždycky elegantní a vždycky potěší domácí i návštěvy. Vyzdobíme ji velikonočně – potáhneme bílou nebo žlutobílou cukrovou polevou a posadíme do zeleně. Netradiční ozdobou je, když otvorem bábovky necháme „prorůstat“ vysoké osení. Počínat si musíme opatrně při krájení, abychom k porci bábovky nepřidali živou zeleň... Celou bábovku pak neseme na stůl na dvojitém tácu, na jeho spodní ploše bude nízké naklíčené osení nebo jiná zeleň. Efektní jsou také krokusy a narcisky.

Velikonoční ořechová bábovka
Suroviny: 300 g hladké výběrové mouky, 300 g pískového cukru, 200 g másla, 6 žloutků,1 vanilkový cukr, 50 g strouhané čokolády, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 1 kypřicí prášek, 0,25 l vlažné smetany, sníh ze 6 bílků, sůl.
Postup: důkladně utřeme 300 g cukru a 200 g másla s jedním vanilkovým cukrem a šesti žloutky. Přidáme strouhané vlašské ořechy a strouhanou čokoládu, přimícháme 200 g mouky a kypřicí prášek, přilijeme vlažnou smetanu a nakonec vmícháme 6 bílků (mírně je osolíme, než je ušleháme) smíchaných se 100 gramy mouky.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, návrh a výroba kuchyňské linky, Skleněný obklad na záda kuchyně.