Vlastnit malou kuchyň ještě zákonitě neznamená, že bude zařízena skromně a vařit se v ní bude nepohodlně. Základem úspěchu je minikuchyňku dispozičně i funkčně dobře naplánovat. Při plánování kuchyně uvažujte o vašich potřebách, to znamená bez čeho se tu neobejdete a co naopak nutně potřebujete k vaření. Zařízení malého prostoru totiž vždy bude kompromisem, zvládnete-li ho na jedničku, pak s výsledkem budete spokojeni. Logicky na věc Vzhled sestavy se odvíjí od půdorysu místnosti a celkového dispozičního řešení, tedy vstupu, případně umístění oken apod. Malé sestavy jsou zpravidla tvořeny jednou linií, v některých případech se do místnosti dokonce vejde rohová sestava nebo řadu skříněk doplníme protilehlým ostrůvkem, který zastává tři funkce v jednom – používáme ho ke stolování, rozšiřuje úložný prostor a konečně můžeme jeho desku využívat při přípravě vaření. Do extrémně malých místností můžeme zvolit speciálně připravené moduly, které obsahují dřez, menší vařič, pracovní místo a úložný prostor. Taková jednotka je zkompletovaná od výrobce, doma ji stačí připojit jen ke stávajícím rozvodům. Ať zvolíme kteroukoli variantu, při rozvržení bychom měli pamatovat na logické uspořádání, to znamená chladničku s mrazničkou, případně i potravinovou skříň (je-li součástí) situovat v blízkosti vchodových dveří, dřez je příjemné umístit pod okno, mezi mycím a varným centrem ponechme minimálně 30 cm volného místa apod. Hra na schovávanou Úkolem dobře navržené sestavy je najít co nejvíce úložných prostor, díky kterým získáme maximálně velkou pracovní plochu. Kromě dostatečně hlubokých spodních a horních skříněk bychom měli využít všechna možná místa. Například horní skříňky protáhnout až ke stropu, k ukládání využít sokl, do kterého můžeme ukrýt schůdky, prostředky pro úklid, plechy na pečení ad., prospěšnou službu poskytnou rohové skříňky apod. Samotní výrobci poskytují uživatelům nejednu praktickou pomůcku, například pracovní plochu můžeme rozšířit pomocí výsuvného dílu, který může sloužit pro odkládání, krájení nebo dokonce stolování, do zásuvek skrývají menší spotřebiče, např. kráječ. Využívané jsou veškeré části, např. prostor za dřezem, který je oddělen skleněnou zástěnou zakrývající kuchyňské nářadí apod. Maličkosti, které pomohou Dvířka vypovídají o vzhledu sestavy, zároveň však napomáhají při spoření místa. Ideální jsou roletky, které se vysouvají a zasouvají (směrem nahoru a dolů), takže nepřekážejí, u klasických dvířek volíme otevírání v úhlu alespoň 125o, což usnadňuje manipulaci s uloženými předměty. Podobnou výhodu přináší zásuvky s plnovýsuvy. Ty umožňují úplné vysunutí kontejneru, takže uživatel vidí přehledně veškerý obsah a rovněž s ním může pohodlně manipulovat.

Skryté tajemství V boji o každý centimetr čtvereční je vítaným pomocníkem pořádek. Zní to možná jednoduše, ale pokud najdeme pro každý předmět místo a uspořádání budeme dodržovat, získáme nejen klid na duši, protože bezpečně budeme vědět kam pro co šáhnout, ale zároveň i pracovní plochu. K přehlednému uspořádání slouží speciální vnitřní programy, určené do zásuvek nebo skříněk. Vyrobené jsou z kovu (tzv. drátěné programy), dřeva nebo plastu. Buď jsou v podobě boxů nebo zarážek, případně speciálních držáků na kořenky, talíře, nože apod. Každý výrobce poskytuje bohatý vnitřní program, pořizovací cena nebývá nejnižší, ale v rámci pořádku a získání potřebného prostoru se bezesporu vyplatí. 1. Při plánování sestavy zaplňte každý prostor, klidně až ke stropu 2. Místo klasických dvířek dejte přednost roletkám 3. Zásuvky opatřete plnovýsuvy 4. Nešetřete na vnitřním programu 5. Světlé provedení kuchyňské linky bude opticky prospívat místnosti -Jarmila Nová- Foto: archiv