Indická kuchyně

Indická kuchyně

Na jaře, když se oteplí a slunce probouzí nejen přírodu, ale i naši energii, často toužíme změnit vše kolem sebe. Kupujeme si nové oblečení, měníme účes, renovujeme byt či dům a zamýšlíme se i nad změnou jídelníčku. Většinou toužíme trochu zhubnout, rozhlížíme se po nabídce ovoce a zeleniny, hledáme stravu, lehkou,...

Na jaře, když se oteplí a slunce probouzí nejen přírodu, ale i naši energii, často toužíme změnit vše kolem sebe. Kupujeme si nové oblečení, měníme účes, renovujeme byt či dům a zamýšlíme se i nad změnou jídelníčku. Většinou toužíme trochu zhubnout, rozhlížíme se po nabídce ovoce a zeleniny, hledáme stravu, lehkou, vyváženou, ale přitom chutnou. Nemusíme však zůstávat jen ve střední Evropě, což se pro inspiraci rozhlédnout do exotické kuchyně. Chceme-li skutečně radikální změnu, pak můžeme zabloudit třeba až do Indie.

Pestrost indické kuchyně
Než začneme vařit po indickém způsobu, měli bychom si uvědomit, o jakou indickou kuchyni nám jde. Indie jako subkontinent je obrovskou zemí s řadou národů, jazyků, tradic i kulinářských specifik. Milujeme-li masité pokrmy, nemusíme konzumovat pro nás ještě stále trochu exotické skopové, ale můžeme si ozvláštnit neobvyklými chutěmi naše tradiční kuřecí, hovězí, telecí či vepřové maso. Indové také mají nepřeberné množství pokrmů z mletého masa, kdy míchají i několik druhů dohromady. Také v hojné míře využívají nejrůznějších vnitřností.

Jsme-li milovníky ryb, přijdeme si i v indické kuchyni na své. Najdeme zde tvory z hlubin mořských i sladkovodních, Indové konzumují i raky, kraby a krevety. Chceme-li se stát vegetariány, není k tomu lepší příležitost než v Indii.

Vladimír Miltner, významný český indolog, říká, že vegetariánství se v Indii rozmohlo během historického vývoje snad díky vlivu morální zásady neubližování a také k tomu přispělo bohatství vegetace, které umožňuje konzumovat tolik roztodivných plodin a rostlin, jež dokáží nahradit požívání masa.

Pokud se obracíte k indické kuchyni s představami o pozitivní zdravé změně jídelníčku, zapomeňte na indické moučníky a nejrůznější sladkosti. Jsou jako všechny orientální cukrovinky velmi sladké, i když lahodné. Chcete-li však jen občas zhřešit proti zásadám zdravé výživy, můžete i tyto pochoutky ochutnat.

Zásady indického vaření
Základem indického vaření je dodržení správného složení pokrmů a jídel a vyváženosti jejich chutí a vůní. Přitom se spojuje suché a šťavnaté, jemné a ostré, ledové a vřelé, sladké a kyselé. Často se kombinují různé škroby jako brambory a čočka nebo čočka a rýže. Nezastupitelnou potravinou je v indické kuchyni jogurt, který je součástí mnoha pokrmů od slaných až po sladké či je také v ředěné podobě oblíbeným nápojem. Ke každému jídlu se podává tzv. indický chléb v podobě placek, kterých je řada druhů – čapáty, purí, cizrnové placky, kukuřičné placky, překládané celozrnné placky.

Typické koření k indickému vaření
Asofoetida
– jinak také čertovo lejno. Jde o aromatickou pryskyřici kořene Ferula asofoetida. Používá se ve velmi malém množství. Má velmi zvláštní chuť, která je nezastupitelná. Zároveň jde o léčivé koření, které prý dokáže ze špatného trávení vyléčit i koně. U nás ji lze koupit v práškové podobě v kulaté krabičce, která vydrží i desetiletí.

Hořčičná semínka černé rostliny Brassica juncea. Jsou kulatá a menší než jejich žlutá odrůda. Mají štiplavě ořechovou chuť a jsou výživná. V jídle působí dekorativně. Pozor při smažení prskají a vystřelují z pánve.

Kardamom - jde o světle zelené tobolky semen Elettaria cardamommum. Používají se k ochucování sladkostí nebo se žvýkají pro osvěžení dechu a zlepšení zažívání. Mletá kardamomová semínka se používají do garam masaly (typické indické směsi koření) a chutná jsou i ve směsi na překapávanou kávu.

Koriandr - čerstvé listy rostliny Coriandrum sativum mají v Indii široké použití asi jako u nás naťová petržel. Koriandrová semínka jsou kulatá, mají béžovou barvu a jsou silně aromatická. Oleje v těchto zrníčkách pomáhají vstřebávat škrobnatá jídla a kořenovou zeleninu. Pokud semínka umeleme (pozor - těsně před použitím), dodají jídlu čerstvou jarní příchuť.

Kurkuma – Curcum longa je stejně jako zázvor oddenkem, který mění barvu od tmavě oranžové po červenohnědou, ale když je usušený a namletý na prášek, je vždy jasně žlutý. Používá se v malém množství, aby dodal čerstvou, pronikavou chuť a vůni zelenině, polévkám a chuťovkám, barví se s ním také rýže. V ajurvédském lékařství se kurkuma užívá k čištění krve a k povzbuzení trávení.

Řecké seno – tedy listy a stonky rostliny Trigonella fenumgraecum jsou oblíbenou zeleninou. Semínka se přidávají do mnoha zeleninových pokrmů. V Indii tato semínka jedí ženy spolu s nerafinovaným cukrem po porodu, aby si zpevnily páteř, obnovily tělesnou sílu a aby zvětšily tvorbu mléka.

Zázvor - tedy světle hnědý oddenek rostliny Zingiber officinalis se používá v indické kuchyni ve všech podobách. Čerstvý se strouhá nebo mele, krájí na kolečka a kanduje s cukrem či se suší a užívá ve formě prášku. Pojídaný v malých množstvích léčí bolesti žaludku a bolesti krku, na ně platí především zázvorový čaj.

Příště si přiblížíme zvyklosti tradičního stolování a vše doplníme i o pár zajímavých receptů.

-daš-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky, návrh a výroba kuchyňské linky.