Ta obarvená a vařená asi ano, za tři čtyři dny ještě asi z kuchyně nezmizela. Obligátní a takový „povelikonoční postup“ je následující – krájíme vajíčka na půlky, bílky dáváme stranou, abychom je posléze naplnili a žloutky rozmělňujeme a snažíme se nápaditě ozvláštnit nějakým kořením a dalšími ingrediencemi. Vždycky první na ráně je hořčice. Nejhorší volba je ta klasická, plnotučná. Když ale sáhneme trochu vedle, po nějaké pikantnější, může být výsledek už úplně jiný. Žloutky také můžeme rozmíchat s některou thajskou nebo čínskou sladkokyselou nebo pálivou omáčkou – zajímavá je třeba sladká omáčka na kuře. Plněná vejce rýží a šunkou Jiná náplň natvrdo vařených vajec může být na bázi rýže – anebo jemné drobnozrnné červené čočky. Kombinace vajec, rajčat, šunky a rýže či čočky je nečekaně dobrá. Do mísy dáme žloutky z vajec vařených natvrdo, které jsme nakrájeli na půlky. Přidáme jemně sekané vnitřky ze 7 vyzrálých rajčat. Pak přidáme půl na půl sekanou šunku od kosti a rýži (či červenou čočku) – obojí přibližně po 100 gramech. Přidat můžeme dvě tři kolečka uheráku nasekaného na miniaturní kousíčky. Náplň dobře umícháme a naplníme jí půlky bílků. Přelít pak vejce můžeme zálivkou z jedné lžíce jemné dijonské hořčice zakápnuté limetkovou šťávou. Osolíme a do směsi nameleme černý pepř. Pak pomalu a za stálého míchání přidáváme 3 lžíce panenského olivového oleje. Plněná vejce s tuňákem 4 vařené žloutky smícháme se 120 g tuňáka, kapiemi nakrájenými na nudličky, lisovaným stroužkem česneku, jemně sekanou petrželkou, bílým pepřem, solí, majonézou. Dokonale promícháme, naplníme půlky bílků a podáváme se zeleným salátem a olivami. Vejce plněná olivami a kapary Docela nečekanou variantou jsou také vejce kombinovaná s olivami. Žloutky rozmícháme, přidáme trochu nasekaných bílků, lehce přikápneme olivový olej a nakrájené olivy. Zelené nebo černé - výsledná chuť bude vždycky jiná. Přidat ke zvýraznění chuti můžeme velmi jemně nakrájené kapary. Solíme až nakonec – olivy i kapary jsou slané! Nakonec přidáme ještě čerstvě mletý pepř. -ag-